'Grieken niet steunen kost miljarden'

Minister De Jager waarschuwt Tweede Kamer: Nederland loopt schade op als Griekenland failliet gaat

GIJS MOES | BRUSSEL

Nederland moet Griekenland financieel blijven steunen, met hulp van banken en pensioenfondsen. Als Athene aan haar lot wordt overgelaten, kan Nederland vele tientallen miljarden euro's schade oplopen.

Dat schrijf minister Jan Kees de Jager (financiën) in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij de druk verhoogt. Kamerleden die vandaag in een debat vragen om geen cent meer te lenen aan Athene sturen volgens de minister aan op een rampscenario. PVV, SP en ChristenUnie zijn niet overtuigd, de PvdA twijfelt nog.

"We kunnen fluiten naar onze centen", zo verwoordt De Jager de stemming in Nederland. Hij probeert dat te nuanceren en legt uit dat een nieuwe reddingsoperatie toch nodig is. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde gisteren opnieuw de rating voor Griekenland. De Jager overlegt vanavond met de overige EU-ministers van financiën in Brussel. In zijn brief legt hij drie opties voor: de handen van Griekenland aftrekken, de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds alle lasten laten dragen, of blijven steunen maar nu met een bijdrage van banken en pensioenfondsen. De laatste optie heeft duidelijk zijn voorkeur.

Stoppen met steun is domweg te riskant, stelt De Jager. Griekenland zal failliet gaan en het geleende geld niet meer terugbetalen, banken zullen omvallen, de handel zal grote klappen krijgen en de stabiliteit van de euro komt in gevaar. Schade voor Nederland: vele tientallen miljarden. Griekenland blijven steunen is 'absoluut geen aantrekkelijk vooruitzicht' erkent De Jager, maar een andere keuze is er niet. Deze keer wil hij wel dat private beleggers als banken en beleggers meedoen, door vrijwillig de looptijd van hun leningen te verlengen. De Jager meldt niet hoe de financiële instellingen daartoe verleid kunnen worden. Zijn Belgische collega Didier Reynders gaf dit weekeinde meer duidelijkheid, in de Vlaamse krant De Morgen. "Desnoods oefenen we wat zachte dwang uit op die privé-investeerders. Als overheid zijn we tenslotte bij tal van instellingen aandeelhouder."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden