'Grieken moeten hun schulden zelf afbetalen'

Kwijtschelding van Griekse schulden door andere eurolanden is geen optie. "Dat is niet aan de orde", zei minister De Jager (financiën) gisteren bij aankomst in Luxemburg, voor overleg met zijn zestien collega's uit de eurolanden over de crisis.

Gijs Moes

De Griekse financiële problemen blijven enorm en het afwaarderen van de leningen kan de staatsschuld draaglijker maken. Begin dit jaar zinspeelde topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds al op die mogelijkheid.

De Nederlandse bewindvoerder bij het IMF, Menno Snel, suggereerde gisteren in Het Financieele Dagblad ook dat de schulden afgewaardeerd kunnen worden. Later op de dag kwam hij echter in een verklaring op zijn woorden terug. Voor Nederland blijft kwijtschelding of afwaardering taboe.

Volgens De Jager moet Griekenland zelf door hervormingen en bezuinigingen uit de problemen komen. Hij wees er wel op dat het gevaar bestaat dat Griekenland niet alle schulden terugbetaalt. "Dat risico is zelfs groter geworden." Ook de andere eurolanden voelen weinig voor het afwaarderen van hun leningen aan Griekenland. "Geen van de lidstaten zal daaraan willen beginnen", zei een hoge ambtenaar.

Een duidelijke stand van zaken van de Griekse staatsschuld en overheidsfinanciën komt er pas met het rapport van de trojka van experts van EU en IMF. Maar dat rapport wordt niet verwacht voor begin november.

De ministers besloten Portugal 4,3 miljard euro aan eerder toegezegde leningen uit te keren. Ook krijgt dat land een jaar langer, tot 2014, om de begroting op orde te brengen.

Het noodfonds ESM ging in Luxemburg officieel van start. De zeventien ministers van financiën van de eurolanden vergaderden voor het eerst als gouverneurs van de bank. De dagelijkse leiding is in handen van de Duitser Klaus Regling, die nu nog het tijdelijke noodfonds EFSF bestuurt. De twee fondsen bestaan nog even naast elkaar. Op termijn moet het ESM 500 miljard euro kunnen uitlenen. Nederland draagt 4,6 miljard euro aan kapitaal bij en staat voor 35 miljard euro garant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden