Grieken massaal de straat op voor ‘hun’ Macedonië

Grieken gingen massaal de straat op om te demonstreren tegen het gebruik van de naam Macedonië door het gelijknamige buurland Beeld Getty Images
Grieken gingen massaal de straat op om te demonstreren tegen het gebruik van de naam Macedonië door het gelijknamige buurlandBeeld Getty Images

Voor veel Grieken is het glashelder: Macedonië is Griekenland, buurland Macedonïe mag die naam niet bezigen.

Pieternel Gruppen

Zo’n 150.000 mensen protesteerden gisteren in de Griekse hoofdstad Athene tegen het gebruik van de naam ‘Macedonië’ door het buurland. Ze waren met bussen vanuit het hele land naar het Syntagmaplein gekomen, dat afgelopen jaren vooral het toneel was van demonstraties tegen bezuinigingen.

‘Macedonië is Griekenland’ stond er ditmaal op de spandoeken te lezen. Het centrale plein bij het parlement kleurde blauw-wit van de meegebrachte Griekse vlaggen en hier en daar werd het volkslied gezongen.

Oude ruzie

Twee weken geleden was in de noordelijke stad Tessaloniki ook al een menigte op de been vanwege de naamkwestie. Griekenland heeft al decennia ruzie met zijn noordelijke buur over de naam Macedonië. Toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië in 1991 noemde het zichzelf Macedonië. Tot ergernis van Griekenland. Dat land heeft namelijk een provincie met dezelfde naam en wil voorkomen dat er territoriale claims aan de naam zullen worden ontleend.

Bovendien vrezen de Grieken dat hun buren door de naam Macedonië te voeren zich historische gebeurtenissen uit de tijd van Alexander de Grote toe-eigenen.

Uiteindelijk werd in de jaren negentig een voorlopig compromis gevonden. De buur van de Grieken werd voortaan door de internationale instellingen als ‘Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië’ aangeduid. Maar een echte oplossing kwam er tot nu toe niet.

Sinds begin dit jaar lijkt er opeens wel schot in de zaak te zitten. Skopje en Athene voeren met hulp van een VN-onderhandelaar gesprekken om de ruzie eindelijk eens op te lossen. Want de naamkwestie staat voor Macedonië onder andere lidmaatschap van de Europese Unie en de Navo in de weg.

Alternatief

Griekenland heeft voorgesteld om het buurland een naam te laten dragen die wordt gecombineerd met een geografische samenstelling, bijvoorbeeld Noord-Macedonië of Nieuw-Macedonië. Vooral in nationalistische en rechtse kringen zijn ze niet blij met dat vooruitzicht. En dat lieten ze gisteren blijken.

De Griekse componist en ex-minister Mikis Theodorakis sprak de joelende mensenmassa toe. “Ze proberen hun grenzen ten koste van de onze op te rekken”, zei hij doelend op de Macedoniërs. “Als we opgeven dan zetten we de deur wijd open voor een tragische historische leugen.” De 92-jarige Theodorakis riep verder op om een referendum over de naamkwestie te organiseren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden