Grieken lui? Nee, Nederlanders werken pas weinig

Griekse arbeiders tijdens een protestmars vorig jaar. Beeld epa
Griekse arbeiders tijdens een protestmars vorig jaar.Beeld epa

Grieken lui? Helemaal niet. Uit cijfers van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) blijkt Griekenland het hardst werkende Europese industrieland. Alleen de Mexicanen ploeteren nog net iets harder. En de Nederlanders? Die bungelen onderaan het rijtje.

Redactie

Waar de gemiddelde Griek 2034 werkuren maakt per jaar, blijven wij Nederlanders steken op 1381 uur per persoon. Duitsers doen het met 1393 werkuren per persoon ook niet veel beter. Onze Belgische zuiderburen werken met 1574 uren iets harder, maar kunnen evenmin tippen aan de hoeveelheid uren die ze buiten West-Europa maken. In Europa werken vooral de zuiderlingen het hardst. Maar ook verder naar het oosten toe in landen als Mexico, Chili en Japan zitten ze niet graag stil. En met ruim 2300 werkuren de man voerden de Koreanen jarenlang de lijst van harde werkers aan.

Zijn we in West-Europa dan zo lui? Dat valt wel mee. De Oeso keek niet alleen naar de duur van een volledige werkweek, maar nam ook de betaalde en onbetaalde uren in ogenschouw. Zelfs de uren die arbeiders in een tweede of zelfs derde baan staken, zijn meegenomen in het onderzoek uit 2013. En vooral dat laatste is een belangrijke verklaring voor het verschil tussen het westen en zuiden van Europa. In crisislanden als Griekenland, Spanje en Italië zijn mensen vaak genoodzaakt één of twee banen erbij te nemen om financieel rond te komen. Die noodzaak voelen Nederlanders en Duitsers een stuk minder.

Ook het verschil in arbeidscultuur speelt een belangrijke rol. Nauwelijks verplichte vrije dagen en weinig vakantie. In landen als Korea en de Verenigde Staten zijn ze niet anders gewend. Dat verklaart ook waarom er in die landen meer arbeidsuren gemaakt worden. Tegelijkertijd werken Nederlanders, maar ook Duitsers veel vaker parttime. Daardoor valt het aantal gewerkte uren in deze landen ook een stuk lager uit. De gemiddelde arbeider werkte in 2012 1765 uur. Recentere cijfers over de gewerkte arbeidsuren heeft de Oeso nog niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden