'Grieken brengen immigranten op zee in gevaar'

(Novum/AP) - De Griekse autoriteiten brengen systematisch de levens van vluchtelingen in gevaar die per boot de Europese Unie proberen te bereiken. Dat zeggen de mensenrechtenorganisaties Pro Asyl en de Europese Raad voor Vluchtelingen en Ballingen (ECRE) in een maandag verschenen rapport.

De Griekse kustwacht voert volgens het rapport dikwijls voor de bootvluchtelingen levensbedreigende manoeuvres uit, zoals het in cirkels om de boten heen varen. Door de hoge golven die dergelijke manoeuvres veroorzaken kunnen de vaak gammele vaartuigen omslaan. Andere gebruikte tactieken zijn volgens het rapport het net buiten de Griekse territoriale wateren duwen van boten of het lekprikken van rubberboten.

Volgens Marianna Tzeferakou van Amnesty International Griekenland is het gedrag van de Griekse kustwacht een direct gevolg van het asielbeleid van de EU, dat het buiten de deur houden van vluchtelingen centraal stelt in plaats van het bieden van bescherming. Griekenland staat daardoor onder druk om de grenzen dicht te houden. Ook al trekt een immigrant na aankomst in een van de zuidelijke Europese landen verder naar een ander land, het land van aankomst blijft volgens de huidige EU-regels verantwoordelijk voor de afhandeling van een eventuele asielaanvraag.

De Griekse autoriteiten ontkennen dat immigranten slecht worden behandeld. Zij zeggen bovendien dat de meeste mensen die per boot de Griekse kust proberen te bereiken, geen vluchtelingen zijn, maar gewone migranten met een economische motivatie. De toestroom van illegale immigranten naar Griekenland is dit jaar enorm toegenomen. Werden in heel 2005 achtduizend immigranten opgepakt, in 2007 staat de teller tot dusver op achttienduizend. Ook zijn er dit jaar al 44 immigranten in zee verdronken en staan er 54 als vermist te boek. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR, die volgende week een rapport over het Europese asielbeleid presenteert, heeft eveneens kritiek op de Griekse behandeling van vluchtelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden