Grexit of geen Grexit, dat is de vraag

Beeld afp

Dit weekeinde moet de eurozone dan eindelijk kleur bekennen: duim omhoog of duim omlaag voor Griekenland? In een cascade van Europese topontmoetingen vandaag en morgen moet duidelijk worden of de eurozone intact kan blijven met negentien landen, of dat er toch eentje overboord slaat danwel wordt gegooid.

Welke lezing men kiest, hangt af van de politieke bril die men draagt. De ministers van financiën van de eurozone, verenigd in de eurogroep, luisteren vanmiddag naar het oordeel dat de instituties van EU en IMF hebben geveld over de Griekse hervormingsplannen.

Die zijn donderdagavond ingediend en moeten goed genoeg zijn voor een nieuw leningenpakket van tientallen miljarden euro's voor de komende drie jaar. Het institutie-oordeel is financieeltechnisch. Het eurogroep-oordeel is politiek. Grexit of geen Grexit, dat is de vraag.

Het gewicht daarvan weegt ook op eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem, die vanmiddag - maar nu écht - de belangrijkste vergadering voorzit uit zijn loopbaan. "Het is een zeer vergaande beslissing die we moeten nemen, linksom of rechtsom, dus laten we het zorgvuldig doen", zei hij gisteren in Den Haag.

Oxi oxi oxi
De Griekse hervormingsplannen lijken sterk op de plannen die kort geleden nog goed waren voor een keihard 'oxi' (nee) van diezelfde regering en, een week later, van de bevolking. Het Griekse parlement worstelde gisteravond laat nog met dit dilemma.

Aanhangers van de meest linkse vleugel van de regerende Syriza-partij vinden het onaanvaardbaar dat premier Tsipras na al die 'oxi's' doodleuk dezelfde bezuinigingsvoorstellen doet, ook al is de context nu geheel anders.

"We worden geconfronteerd met cruciale beslissingen", zo zei Tsipras volgens persbureau Reuters gisteren tegen partijgenoten. "We hebben een mandaat om een betere overeenkomst te bereiken dan het vorige ultimatum van de eurogroep, maar we hebben zeker geen mandaat om Griekenland uit de eurozone te halen."

Eliminatie
Morgen staan ook nog twee ingelaste topbijeenkomsten van regeringsleiders op het programma: eerst de 19 van de eurozone, dan alle 28 van de hele EU. Die gaan mogelijk niet door als de eurogroep vandaag de Griekse plannen goedkeurt en de aanzet geeft tot onderhandelingen over een nieuw leningenpakket. Ze gaan zeker wél door als het voorstel van Athene een onvoldoende krijgt. Dan staat morgen Grexit op het menu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden