Gretta Duisenberg niet strafrechtelijk vervolgd

amsterdam – Gretta Duisenberg wordt niet vervolgd voor haar uitspraken over de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Tegen haar was eind vorig jaar aangifte gedaan wegens belediging.

In november 2005 was de pro- Palestijnse activiste te gast in het tv-programma ’Het Zwarte Schaap’. Over de Joodse gemeenschap zei ze daar: „Ze annexeren niet alleen de Palestijnse gebieden, maar ook de restaurants van Oud-Zuid.” Een aantal mensen, onder leiding van advocaat Bram Moszkowicz, deed na de uitzending aangifte van belediging. Het openbaar ministerie heeft nu besloten Duisenberg niet strafrechtelijk te vervolgen. Het woord ’annexeren’ zou slechts figuurlijk zijn bedoeld. Tevens maakte Duisenberg gebruik van overdrijving als stijlmiddel. „En ook de context van het programma speelt mee. Mensen zitten daar juist omdat ze extreme, afwijkende opvattingen hebben”, aldus de OM-woordvoerder.

Het besluit om niet te vervolgen is inmiddels per brief aan Bram Moszkowicz meegedeeld. Het is mogelijk om tegen de beslissing van het OM in beroep te gaan, door bij het gerechtshof een artikel 12-procedure te starten. De rechter moet dan bepalen of het inderdaad terecht is dat wordt afgezien van vervolging. Of Moszkowicz dit van plan is, was gisteren nog niet duidelijk.

Gretta Duisenberg, echtgenote van de overleden Wim Duisenberg, is controversieel. In 2002 hing ze een Palestijnse vlag aan haar huis en werd ze voorzitter van de actiegroep ’Stop de Bezetting’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden