Gretta Duisenberg mag je gerust een antisemiet noemen

Eind januari wist de voorzitter van actiegroep Stop de Bezetting weer eens de aandacht te trekken. Gretta Duisenberg gaf een interview aan Islamonline, waarin ze uitweidde over een vertrouwd thema: de Joodse lobby.

Die is, zoals wij allen weten, in Nederland ’very strong and powerful’ en speelt nog steeds handig in op onze schuldgevoelens over de Holocaust „hoewel die al 63 jaar [sic] voorbij is”. Ook meldt ze dat de Nederlandse regering bestaat uit ’radicale christenen’ en wordt gedomineerd door ’radicale Joden’. Of zoiets.

Verkeerd geciteerd? Nee hoor. Een paar dagen later herhaalde ze in dagblad De Pers haar messcherpe analyse, waarbij ze alleen dat ’radicale Joden’ corrigeerde in ’zionistische Joden’. Zij zitten, verduidelijkte ze, „in alle geledingen van de politieke partijen”. Wie en waar dan? Dat kon ze niet zeggen, schreef de krant fijntjes.

Zo’n groot denker, dachten ze bij Nieuwwij.nl, die moeten wij ook ’ns aan het woord laten. Dit nog jonge digitale initiatief hunkert naar ’verbinding’, naar een samenleving „waarin alle Nederlanders zich thuis kunnen voelen, ongeacht hun verschil in afkomst en levensovertuiging”. Behalve blijkbaar de Joden, want die krijgen er flink van langs.

In een vraaggesprek, deze week gepubliceerd op de website, afficheert Gretta Duisenberg zichzelf als de dappere strijdster die toch maar mooi ’de waarheid’ durft te zeggen. De interviewster – nogal onder de indruk van Duisenbergs „voortdurende drang naar onafhankelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid” – tekent haar woorden eerbiedig op.

Ze heeft ’nergens’ spijt van, zeg ze. Dat ze destijds hoopte ’zes miljoen’ handtekeningen op te halen voor de goede zaak was ’te flap uit, te spontaan’. Het enige wat ze betreurt is dat haar die uitspraak sindsdien wordt nagedragen. „Ik moet ontzettend oppassen”, klaagt ze. „Als ik zeg dat Joodse mensen in Amsterdam-Zuid restaurants annexeren, krijg ik weer een golf kritiek over me heen, maar het is wel waar. Als ik binnenkom, gaan zij weg. Ik zie er niets verkeerds in om dat te zeggen.” Ruimhartig voegt ze eraan toe dat het „niet de Joden zijn die niet deugen” – een hele geruststelling. Het is alleen ’de zionistische ideologie’ die niet deugt.

En o ja, dat ze antisemitisch wordt genoemd, is ook alweer ’een tactiek’ van de Joodse lobby – om haar de mond te snoeren. ,,Ik vind antisemiet bijna een eretitel worden.” Waarna ze zionisten losjes vergelijkt met nazi’s, de situatie in de Palestijnse gebieden met de Holocaust, de moslims in Nederland nu met de Joden ’vroeger’.

Onschuldige prietpraat? Dat staat te bezien. Gretta Duisenberg verwoordt op emotionele wijze een standpunt dat met de dag aan salonfühigkeit wint. Niet alleen sympathisanten van Stop de Bezetting zijn overtuigd van een Joods complot (’Ik denk’, schrijft ene Karim op de website, ’dat zeer machtige Zionisten de Holocaust hebben georganiseerd, in plaats van de Duitsers’). Ook nette burgers hoor ik de laatste tijd onbekommerd beweren dat wij beducht moeten zijn voor de Joodse lobby en dat Israël een betreurenswaardige vergissing is. Daar kijken ze dan steevast héél triomfantelijk bij.

Ongemakkelijk genoeg is er in dit klimaat één personage dat openlijk en onverkort blijft vasthouden aan Israëls bestaansrecht: de partijleider die zo scoort in de peilingen. Het is voor de spraakmakende gemeente een reden temeer zich er nuffig vanaf te wenden.

Van mij mogen ze. Maar dat ’antisemiet’ anno 2010 weer een benaming is waarop je je trots kunt laten voorstaan – het is op z’n minst net zo ongemakkelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden