Gretta Duisenberg: geprezen en gehaat

Vorige maand liet de staat Israël nog blijken geen prijs te stellen op haar komst. Nadat ze naar eigen zeggen op de luchthaven van Tel Aviv schandalig werd behandeld, zetten de Israëlische autoriteiten Gretta Duisenberg zonder commentaar op het eerste vliegtuig terug naar Nederland. De rest van de delegatie, met wie Duisenberg een bezoek had willen brengen aan de Palestijnse gebieden en de Palestijnse president Abbas, mocht uiteindelijk wel het land in.

Gretta Duisenberg is niet alleen in Israël een controversiële figuur. Ook in Nederland wordt ze zowel geprezen als hartstochtelijk gehaat. In 'Het Zwarte Schaap' gaat Inge Diepman in gesprek met vriend en vijand van Gretta Duisenberg, en haarzelf.

Gretta Duisenberg, echtgenote van de onlangs overleden Wim Duisenberg, ex-president van de Europese Centrale Bank, kwam in het voorjaar van 2002 in het nieuws nadat ze een Palestijnse vlag aan haar huis had gehangen, wat door haar Joodse overburen geheel niet op prijs werd gesteld. Het was het begin van veel commotie, maar het weerhield haar er niet van door te gaan: In september 2002 werd ze voorzitter van de actiegroep 'Stop de Bezetting' en in januari 2003 ondernam Gretta een reis naar de bezette gebieden in Israël die veel stof deed opwaaien. Ze tergde haar tegenstanders tot het uiterste, toen ze Arafat, na na een gesprek met hem ,voor het oog van de vele camera's omhelsde.

In 'Het zwarte schaap' komen verder onder anderen oud-premier en medestrijder voor de Palestijnse zaak Dries van Agt, journalist Max van Weezel en Midden-Oosten-correspondent Conny Mus aan het woord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden