Gretige Heister en Keen voeren Nederland naar ongekend succes

EINDHOVEN - Bij 7-3 in de tweede game keek de Oostenrijkse import-Chinees Ding Yi voor het eerst wat moedeloos naar de kant. Tegenover hem stond gisteravond een ontketende Trinko Keen.

De Nederlander, nog ongeslagen in Eindhoven, rook de sensatie en liet die niet meer glippen: 21-18, 21-10. Met de zege plaatsten de Nederlandse tafeltennissers zich voor het eerst voor de halve finales van een EK.

De vreugde was groot. Nooit reikten de mannen verder dan een vijfde plaats ('92). Na de laatste bal in de beslissende zevende partij tegen Oostenrijk (4-3) stoof kopman Danny Heister het veld op en sloot maatje Keen in de armen. Daar stond oranje, twee man sterk. In Eindhoven is het genoeg. Heister en Keen zijn volwassen geworden, gelouterd in de Bundesliga. Het topduo verkeert bovendien in vorm en blaakt van het zelfvertrouwen. Wie mist er dan nog een derde man?

“Hopelijk kunnen we slapen vannacht, ondanks de adrenaline. En het ongeloof”, stamelde Heister naderhand met betraande ogen. “Ik voelde geen moment twijfel”, sprak Keen met de bravoure die past bij een kampioen. “Voor het eerst is het scenario zo gelopen als ik vooraf had bedacht. Fantastisch.” In de halve eindstrijd volgt vandaag Frankrijk, de vice-kampioen van het continent. Een zware kluif, maar daar wilden de mannen nog even niet aan denken. Gelukzalige glimlachen, de gedroomde overwinning smaakte te zoet voor moeilijke vragen.

De kansen op succes werden vooraf op fifty-fifty geschat. Oostenrijk heeft net als Nederland geen toptien-speler, maar is in de breedte sterker. De eerste twee partijen leken de pessimisten gelijk te geven: 2-0 achterstand. De nederlaag van Chen Sung tegen topper Werner Schlager was ingecalculeerd. De geboren Chinees voert in de schaduw van Heister en Keen vaak hopeloze gevechten. Toch meent bondscoach Paul Haldan dat zijn doorzettingsvermogen een positieve uitstraling heeft op de rest van het team. De bemoedigende woorden moeten zijn nederlagen dit toernooi (vijf tegenover slechts eenmaal winst) iets draaglijker maken.

Het verlies van Heister tegen veteraan Ding Yi (met zijn 39 jaar nog ouder dan de Hollandse coach) kwam echter als een onaangename verrassing. “Mijn rubber zat niet goed. Dat is meteen een mooi excuus”, sprak de Amsterdammer. Keen wist vervolgens wat hem te doen stond. Vakkundig werd Qian Qianly, ook in het bezit van een Oostenrijks paspoort, terugverwezen. De daaropvolgende dubbel was de sleutelpartij. Bij winst zou een belangrijke mentale dreun aan de tegenstanders worden uitgedeeld: hun voorsprong verkeken en hun trotse duo van wereldklasse (Schlager en Jindrak) verslagen. Het Hollandse olympische dubbel draaide dit toernooi nog niet echt goed. Des te knapper was de overwinning van Heister en Keen. De laatste: “Voor mij was de dubbel het enige vraagteken. In de singles voel ik me zo zeker, alles werkt dan in mijn voordeel. Een tegenstander die me uitscheldt, alles.”

Vooral de presentatie van Heister in de dubbel was illustratief voor de groei die beide heren het afgelopen jaar hebben doorgemaakt. Waar de nationaal kampioen vroeger na een nederlaag urenlang het koppie liet hangen, was hij nu direct weer bij de les. Gretig, het verlies tegen Ding Yi vergeten. Ook met kopman Schlager had hij daarna geen moeite. De twee vaandeldragers zijn ware topsporters geworden, erkennen ze. Heister, een ster in de sterke competitie bij de oosterburen: “Ik speel sinds vorig jaar constant goed. Als je professioneel bent, moet je gewoon iedere kans om te winnen benutten.” Keen, zelfbewuster dan ooit: “Ik heb nu alles voor de sport opzij gezet. Andere problemen laat ik links liggen. Dat moet je trainen. Je kunt niet zomaar zeggen: ik sluit me overal voor af. We hebben dat gezamenlijk geleerd.”

Coach Haldan, die de beide 26-jarigen nog als mede-spelers heeft meegemaakt, beaamt dat. “Danny en Trinko zijn een stuk verder. In Duitsland hebben ze met druk leren omgaan. Wat mijn rol is? Zorgen dat alles goed geregeld is. Op tijd eten, analyse's van de videoband, als het minder gaat rust uitstralen en zorgen dat de kleintjes de anderen goed aanmoedigen.” Op de bank zitten de talenten Jorg de Cock (19) en Kalun Yu (16). Haldan hoopt dat de ervaring hun ontwikkeling versnelt, “zodat we er snel een goede derde bijkrijgen. Met z'n tweeen alles moeten winnen, is zwaar.” Een te bescheiden coach, meent Heister. Zonder de randvoorwaarden hadden hij en Keen immers nooit kunnen schitteren. “We werken als team goed samen. Het eten, de voorbereiding, alles. Ik heb echt niks te zeiken.” Nog een aangename verrassing in het Nederlandse tafeltenniswereldje.

- Pagina 15: Malaise bij de vrouwen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden