Column

Greta Thunberg als boegbeeld van het klimaatdebat, dat is niet bepaald verheffend voor het niveau

Sylvain Ephimenco. Beeld Trouw
Sylvain Ephimenco.Beeld Trouw

Ik had tot nu toe weinig problemen met het feit dat volwassenen een meisje van zestien jaar als instrument gebruiken voor hun particuliere besognes. Maar als klimaatdrammers en biomassa­fetisjisten de Zweedse Greta Thunberg als hun voornaamste boegbeeld opvoeren, is dat niet bepaald verheffend voor het niveau van het klimaatdebat.

In 1212 marcheerden veel kinderen, maar ook volwassenen, achter de 14-jarige herder Nicolaas aan. Nicolaas had een visioen gehad: de zee zou zich voor hem openen en met zijn kinderkruistocht zou hij Jeruzalem bevrijden. Na maanden van ontberingen, honger en ziektes gingen duizenden jonge kruisvaarders dood en werden de overlevenden als slaaf verkocht. Zo zal het met de visioenen van onze Greta gelukkig niet gaan. Ze zal hooguit door GroenLinks de Tweede Kamer worden binnengeleid om, net als in het Europees Parlement deze week, haar tranen tijdens haar speech te laten vloeien.

Greta Thunberg tijdens een klimaatstaking in de Italiaanse hoofdstad Rome op 19 april. Beeld Getty Images
Greta Thunberg tijdens een klimaatstaking in de Italiaanse hoofdstad Rome op 19 april.Beeld Getty Images

Waar ik een beetje de kriebels begin te krijgen in dit toneelstuk vol Zweedse pathetiek, is de neiging van Greta en haar tekstschrijvers om dramatische gebeurtenissen te misbruiken voor de eigen boodschap. Om de ellende van een brandende kathedraal voor haar eigen stekkerkarretje te spannen. In het Europees Parlement zei ze: “De hele wereld was getuige van de brand in de Notre-Dame, maar de Notre-Dame wordt heropgebouwd. Ik hoop dat het sterke fundamenten heeft, en ik hoop dat ook wij sterke fundamenten hebben, maar daar ben ik niet zo zeker van.” 

Meid, laat je geen woorden in de mond leggen waar je geen verstand van hebt. De vergelijking met de halve verwoesting van de Notre-Dame en een wereld die door overbevolking en doorgeschoten consumentisme het stikbenauwd krijgt, gaat niet alleen mank maar is ook misplaatst. Ook omdat gesuggereerd wordt dat de Notre-Dame toch wordt gerestaureerd en daar wel geld voor is, wat niet het geval zou zijn voor Moeder Aarde. Weet je Greta, alleen al in Nederland kost het miljarden aan subsidiegeld om mensen in biomassa-auto’s te krijgen.

Verrijzenis

Maar Greta Thunberg staat niet alleen als het gaat om het bekritiseren van de emoties en van de reddingsactie die de brand van de eeuwenoude Parijse kathedraal heeft veroorzaakt. Je leest het overal op sociale media en elders: het zijn toch maar een paar stenen. In Frankrijk werd een kopstuk van de linkse studentenvakbond Unef geschorst nadat ze had getweet: ‘Tot wanneer gaan mensen janken voor wat stukken hout? Dit is jullie waanzin van kleine witte mensen.’ Ook het feit dat binnen een dag 1 miljard euro voor de restauratie werd gedoneerd, deed de septic tank van zure afgunst overlopen. Dat het hier om een kerkgebouw gaat, speelt natuurlijk in dit ressentiment mee. 

Ikzelf bejubel de vrijgevigheid van al die ‘rijke stinkerds’. Niet alleen omdat het hier om een monument gaat van onze geschiedenis. Beetje boreaal mag best af en toe. Maar vooral ook omdat het Pasen is. En bij de Notre-Dame glanst deze week de belofte van een toekomstige opstanding en verrijzenis. Vrolijk Pasen!

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden