’Grenzeloze generatie is narcistisch’

(Trouw) Beeld Peter van Beek/Hollandse Hoogte
(Trouw)Beeld Peter van Beek/Hollandse Hoogte

Jongeren van nu worden grenzeloos opgevoed, zegt onderzoeksbureau Motivaction. Dat is ernstig: „Ze vormen een sociale tijdbom.”

Ze zijn hedonistisch en narcistisch, sterk gericht op shoppen, status, lifestyle, uiterlijk en snel vermaak. Het milieu zal ze een zorg zijn, over ethische kwesties breken ze hun jonge hoofden niet. Zie hier het profiel van ’de grenzeloze generatie’ (15 t/m 22 jaar), opgesteld door onderzoeksbureau Motivaction op basis van 25 jaar mentaliteitsonderzoek.

Op jongeren van tegenwoordig zijn al heel wat etiketten geplakt. Zo vormen ze de ’achterbankgeneratie’, omdat hun werkende ouders ze per auto van de buitenschoolse opvang naar vioolles slepen. Of de ’Generatie Einstein’, omdat ze slim zijn, moeiteloos ’multitasken’ en een enorm sociaal netwerk hebben. Maar die etiketten dekken slechts een deel van de lading, zeggen Frits Spangenberg en Martijn Lampert van Motivaction.

Hun boek ’De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders’, dat gisteren verscheen, is somber van toon. Volgens de Britse schrijver Theodore Dalrymple, die voor de inleiding tekende, beschrijft het boek ’de onstuitbare opmars van zelfingenomenheid in Nederland’. Zelf spreken Spangenberg en Lampert van een ’sociale tijdbom’. Ontploft die, dan is Nederland definitief veranderd in een samenleving met Amerikaanse trekken. Harder, veel minder solidair, met een grote groep gefrustreerde buitenstaanders.

Wat is er mis met de jeugd van tegenwoordig?

Lampert: „De grenzeloze generatie ervaart vaker boosheid, irritatie en verveling. En minder vaak optimisme. Dat zijn tekens aan de wand. Onder ouderen zie je nog veel ’verantwoordelijken’ en ’plichtsgetrouwen’: mensen die zich betrokken voelen bij de maatschappij, politiek actief zijn, vrijwilligerswerk doen. Onder jongeren zijn die groepen marginaal.”

Spangenberg: „Veertig procent van de jongeren is zelfredzaam; met hen komt het wel goed. Die zou je ook ’Einstein’ kunnen noemen. Maar een even grote groep is buitenstaander. Bij hen zie je schooluitval en excessen als comazuipen, blowen en gewelddadigheid; al op zeer jonge leeftijd.

„Er dreigt polarisatie, ook omdat de solidariteit niet groot is onder jongeren.”

U spreekt van een ’sociale tijdbom’. Is dat niet te heftig?

Spangenberg: „Ik ben babyboomer en opgevoed met waarden als bescheidenheid, respect en terughoudendheid. Nu moeten jongeren assertief en eigenwijs zijn. Dát vinden ouders belangrijk, omdat de maatschappij complex is en veel eisen stelt. Je krijgt daardoor een fundamenteel andere samenleving, waarin mensen veel meer op zichzelf zijn aangewezen. En waarin dus een grote groep niet meer mee kan komen.”

Lampert: „We denken dat die bom kan worden ontmanteld, maar dan moeten ouders en opvoeders een radicaal andere koers kiezen.”

Wat doen de ouders van nu verkeerd?

Lampert: „Ze lijden aan het peterpansyndroom, ze willen forever young, aantrekkelijk en tof zijn. Jongeren krijgen zo de boodschap dat hún cultuur ideaal is, in plaats van die van volwassenen met meer levenswijsheid. Ze hebben geen respect meer voor oudere generaties.”

„Ouders geven geen grenzen meer aan; ze willen de beste vriend zijn van hun kinderen; voeden hen anti-autoritair op. Hun opvoeding is vaak een mix van toegeven en ophemelen.”

Spangenberg: „Ze werken ook allemaal, besteden weinig tijd aan de opvoeding. Het schuldgevoel dat ze daarover hebben, compenseren ze door veel dingen goed te vinden en hun kinderen materieel te verwennen.”

Dat klinkt wel erg tobberig. Moeten we terug naar de jaren vijftig, met strenge discipline en een moeder fulltime thuis?

Lampert: „Nee, we zien ook veel goede dingen in de grenzeloze generatie. Haar vitaliteit, haar zelfredzaamheid, haar vermogen tot netwerken, haar Einstein-kant. Daar kunnen de jongeren ver mee komen. Wij pleiten vooral voor méér aandacht voor die veertig procent die buiten de boot dreigt te vallen. En ja, ook voor duidelijkere grenzen in de opvoeding. Jongeren verlangen daar zelf ook naar, zo blijkt uit ons onderzoek. ’Wij zouden onze kinderen strenger opvoeden’, zeggen ze. De hang naar gezag is groeiende. Maar het is de vraag of opvoeders dat ook kunnen bieden, zolang ze hun eigen volwassenheid blijven uitstellen.”

Volgens onderzoekers is veertig procent van de jongeren zelfredzaam. 'Met hen komt het wel goed. Maar een even grote groep is buitenstaander. Bij hen zie je schooluitval en excessen als comazuipen, blowen en gewelddadigheid; al op zeer jonge leeftijd.' (FOTO PETER VAN BEEK, HH) Beeld Peter van Beek/Hollandse Hoogte
Volgens onderzoekers is veertig procent van de jongeren zelfredzaam. 'Met hen komt het wel goed. Maar een even grote groep is buitenstaander. Bij hen zie je schooluitval en excessen als comazuipen, blowen en gewelddadigheid; al op zeer jonge leeftijd.' (FOTO PETER VAN BEEK, HH)Beeld Peter van Beek/Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden