'Grenswacht schoot Syriërs dood'

Syrische activisten zeggen dat Turkse grenswachten zeker acht Syrische vluchtelingen hebben doodgeschoten die in het noordwesten van Syrië de grens met Turkije wilden oversteken. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn onder de doden twee vrouwen en vier kinderen. Een nieuwssite van de oppositie in Syrië sprak van elf doden. Volgens Human Rights Watch (HRW) houdt Turkije sinds augustus de grens met Syrië gesloten, hoewel officieel gesproken wordt van een 'open deur-beleid.'

De mensenrechtenorganisatie bracht vorige maand al beelden naar buiten van het lijk van een Syrische man in een wit overhemd doordrenkt met bloed en een man met een rug onder de rode striemen. Ze zouden zijn toegetakeld door Turkse grenswachten.

Het was één van de incidenten die HRW tussen maart en half april bij de Turk-Syrische grens had onderzocht. Volgens HRW waren in die periode drie Syriërs, die hun toevlucht tot Turkije zochten (een man, een vrouw en een 15-jarige jongen) doodgeschoten. Ook twee mensensmokkelaars werden gedood, een door kogels, de ander zou zijn doodgeslagen. Slachtoffers, ooggetuigen en omwonenden vertelden aan de mensenrechtenorganisatie over het Turkse geweld tegen vluchtelingen.

Zo zouden Syriërs die overwegen naar Turkije te vluchten worden bedreigd. In een vluchtelingenkamp bij de stad Bidama werd hen met luidsprekers in het Arabisch te kennen gegeven dat ze zullen worden neergeschoten als ze de grens naderden.

Turkije, dat 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, verwerpt de beschuldigingen. HRW-onderzoeker Gerry Simpson gaf Brussel een veeg uit de pan. "De Europese lidstaten moeten erkennen dat hun rode licht voor vluchtelingen, Turkije groen licht geeft zijn grens te sluiten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden