Grenscontrole Dover breekt ook Nederlandse toerist op

ANP en TROUW

Na de grote vakantie-uittocht op vrijdag en zaterdag is de rust op de Europese wegen in de loop van het weekend weer enigszins teruggekeerd. Alleen op de wegen naar Dover, Engeland, valt ook vandaag nog veel vertraging te verwachten.

Afgelopen vrijdag begonnen de schoolvakanties in het zuiden van Nederland en volgens de ANWB gingen toen ongeveer één miljoen Nederlanders onderweg naar hun vakantiebestemming, in eigen land of in het buitenland. Die vakantiegangers kregen vooral op de bekende vakantieroutes in Duitsland en Frankrijk te maken met lange files, zoals op de Autoroute du Soleil en ook op de A31 van Luxemburg naar Metz, waar een brandende vrachtauto voor een opstopping zorgde.

Ook de Gotthardtunnel in Zwitserland bleek een flessenhals. De wachttijd voor de tunnel zaterdag liep al snel op tot meer dan twee uur en ook op de alternatieve route via de San Bernardinotunnel liep het verkeer vervolgens vast in een lange file. Gisteren liep de wachttijd voor de tunnel alweer terug tot ongeveer een uur.

Maar verreweg de grootste vertraging was er voor automobilisten die vanuit Engeland via Dover naar het vasteland van Europa wilden. De enorme opstoppingen die zich dit weekend op de toegangswegen naar de Engelse havenstad voordeden, duren vandaag zeker nog voort. "Er staan daar ongetwijfeld Nederlandse vakantiegangers in de file", aldus een woordvoerder van de ANWB, "en die moeten wel even geduld hebben."

De vertragingen op de twee snelwegen naar Dover zijn het gevolg van de extra grenscontroles die Frankrijk uitvoert in verband met de dreiging van terrorisme. De Fransen voeren die controles uit in de haven van Dover (terwijl de Britten controles uitvoeren aan de Franse kant van het Kanaal), maar dit weekend was er te weinig personeel om de stroom van Britse vakantiegangers naar het vasteland aan te kunnen.

De vertragingen liepen in de loop van zaterdag op tot maar liefst vijftien uur en de politie zette motorfietsen en helikopters in om vastgelopen automobilisten van flessen water te voorzien. Intussen voeren veerboten naar Frankrijk half leeg uit.

Gisteren was het fileleed ook hier al een stuk minder hevig. Maar nog altijd deden automobilisten over de laatste twaalf kilometer naar de haven nog zeker drie uur - waarna nog eens anderhalf uur wachten volgde om voorbij de Franse grenscontrole te komen. Ondanks de hulp van Britse grenscontroleurs zal die vertraging vandaag nog niet tot het verleden behoren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden