Grens voor Oost-Europeanen open in maart

(Novum) - Nederland kan per 1 maart de grenzen openen voor werknemers uit Polen en andere landen uit Midden- en Oost-Europa die drie jaar geleden zijn toegetreden tot de Europese Unie. Dat schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer moet besluiten of de grenzen inderdaad in maart opengaan.

De afgelopen weken zijn afspraken gemaakt die moeten garanderen dat werknemers uit de nieuwe lidstaten evenveel loon krijgen als Nederlandse werknemers. Dat is om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Ook wordt het mogelijk om werkgevers die minder dan het minimumloon betalen een boete te geven.

Van Hoof wil dat bedrijven alleen personeel inhuren van gecertificeerde uitzendbedrijven. Daarnaast moeten werkgevers zorgen voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Werkgevers en werknemers die het vermoeden hebben van overtredingen van de wet of het niet naleven van cao-afspraken kunnen dat melden bij een centraal meldpunt van de Arbeidsinspectie.

Vorig jaar juni werd de arbeidsmarkt in vijf branches, waaronder de agrarische sector, al opengesteld voor Oost-Europese werknemers. In juli kwamen daar nog eens zestien sectoren bij. Als de Kamer het eens is met Van Hoof, worden vanaf maart alle sectoren opengesteld.

Vorige week bleek uit een onderzoek dat bijna een kwart van de Nederlandse bedrijven van plan is dit jaar arbeidskrachten uit nieuwe EU-landen in dienst te nemen of in te huren. In de handel en industrie wordt het meest gebruikgemaakt van personeel uit de nieuwe EU-landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden