Woningmarkt

Grens NHG-hypotheek boven de drie ton

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt met ingang van volgend jaar voor het eerst sinds 2012 tot boven de drie ton. Dat heeft NHG laten weten.

Vanaf 1 januari stijgt de NHG-grens naar 310.000 euro. Nu ligt de grens nog op 290.000 euro. De grens is hoger voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen. Voor zulke woningen kan volgend jaar maximaal 328.600 euro worden geleend.

Bij een gedwongen verkoop garandeert de NHG dat hypotheekverstrekkers hun geld terugkrijgen als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. De restschuld voor de eigenaar kan worden kwijtgescholden. Dat kleinere risico voor banken zorgt ervoor dat woningkopers gunstigere hypotheekvoorwaarden krijgen, zoals een lagere rente. Voor NHG-garantie moet eenmalig een bedrag worden betaald bij de aanschaf van de woning.

Reden van het opschroeven van de NHG-grens is dat de huizenprijzen in de lift zitten. "Hiermee loopt de kostengrens weer in de pas met de gemiddelde woningwaarde. Dat is een positieve ontwikkeling, met name voor starters", aldus NHG-bestuurder Arjen Gielen.

Correctie 23-9: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor het eerst tot boven de drie ton zou stijgen. Dat is niet juist. De kostengrens steeg al eerder boven de drie ton, meest recent in juli 2012.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden