Grens bij Adelaar overschreden

Geheel onverwacht leverde Frans Adelaar vorige week zijn contract bij FC Utrecht in. Na een groot aantal conflicten en niet nagekomen afspraken was voor de trainer de maat vol.

UTRECHT - FC Utrecht is een club van het volk. De fans en machtige vijfde colonne beslissen over het lot van de trainer. Zij zijn, in de geschiedenis van de roerige club, de guillotine. Als de resultaten slecht zijn, of de trainer slecht ligt, dan kost dat zijn kop. Zo hoort het niet te zijn, natuurlijk niet. Maar zo was het altijd wel.

FC Utrecht blijkt sinds kort echter van Han Berger te zijn. De technisch directeur probeerde de afgelopen maanden Frans Adelaar weg te pesten en had vorige week zomaar, ineens, succes.

,,We zijn met stomheid geslagen'', zei Berger nadat de trainer zijn contract had ingeleverd. ,,We waren juist met z'n allen zo tevreden'', sprak voorzitter Gerrit Bloemink vorige week vrijdag, toen tekst en uitleg werd gegeven, maar de waarheid niet werd gesproken.

Adelaar had zich vorige week ziek gemeld. Voor de vorm. Hij werd pas echt ziek van het gehuichel en vertelde gisteren zijn waarheid, zijn beweegredenen.

Berger en Bloemink huilden vorige week nog krokodillentranen, Adelaar vocht tegen echte. De 41-jarige trainer is Utrechter in hart en nieren. Tien jaar voetbalde hij bij de club, sinds 1997 maakte hij deel uit van de technische staf. Dát is echte clubliefde. Dát is echte emotie.

,,Ik ga weg. Met pijn in het hart. Dit lijkt misschien een impulsieve beslissing, het is echter een weloverwogen besluit. Maar wel de moeilijkste in mijn leven. Dit is zo'n fantastische club...''

Hij was de succesvolste Utrecht-trainer van de afgelopen jaren, leidde de club voor de tweede keer op rij naar Europees voetbal. De fans liepen met hem weg, de vijfde colonne stond ver buitenspel. Adelaar kreeg het allemaal voor elkaar. Alleen intern stuitte hij op weerstand.

Adelaar volgde in maart 2000 Mark Wotte op als hoofdtrainer van de FC. Een paar maanden later streek Berger bij de club neer. De technisch directeur schreef een beleidsplan, waarin hij zichzelf belangrijk maakte en de trainer flink wat verantwoordelijkheid ontnam. Dat botste. Natuurlijk. Vanaf dag 1 dus.

In de winterstop ruziede Adelaar met Berger over een nieuw contract. Op Cyprus won de trainer de prestigeslag en kreeg het door hem gewenste contract. ,,Daarna heb ik een maand of twee het idee gehad dat het contact veel beter was. Maar rondom de bekerfinale waren er weer heel veel irritaties. Zoveel, dat ook mijn irritatie-grens gepasseerd werd.''

Voorzitter en directeur zeiden de afgelopen dagen steeds weer dat de verstoorde relatie tussen Berger en Adelaar niet de reden van het onverwachte vertrek van de trainer was. Adelaar zette dat dus gisteren even recht. ,,Han Berger en ik verschilden te veel van mening.''

Er was meer, zei Adelaar. Maar dat meer was veel minder belangrijk. Het geld bij FC Utrecht blijkt op te zijn. De trainer hoefde niet te rekenen op de hem eerder toegezegde versterkingen. De club moet straks zelfs één of twee spelers laten gaan.

,,Het gaat niet goed met de bedrijfstak voetbal. Bezuinigen is bittere noodzaak, ook bij Utrecht'', zo toonde Adelaar begrip. ,,Maar ik vond wel dat we dat eerlijk aan onze fantastische supporters moesten gaan vertellen. Dat waren Bloemink en Berger niet van plan.''

Adelaar gaat nu eerst op vakantie. ,,Maar na een dag of vijf barst ik dan al weer van de energie. Ik zou heel blij zijn weer snel bij een andere club aan de slag te kunnen'', aldus de oefenmeester, die ontkende al contacten met clubs te hebben gehad.

Zijn assistent Foeke Booy wordt waarschijnlijk zijn opvolger. Booy is gewaarschuwd. Niet de fans of de vijfde colonne vormen het grootste gevaar voor de hoofdtrainer van FC Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden