Greipel dankt ritzege aan ploegmakkers

Duitser groeit bij 'vriendenteam' Lotto uit tot geduchte concurrent van Cavendish

Er bestaat nog zoiets als kameraadschap in de Tour de France. Volgens André Greipel is het zelfs de fundering waarop je succes bouwt. De bekrachtiging va die stelling leverde hij gisteren op de klinkers in de straten van Rouen. De Duitse sprinter werd door zijn ploegmakkers met overmacht afgezet aan de kade langs de Seine. De laatste paar meters overbrugde hij op eigen kracht.

"Onze basis is vriendschap." Niet zijn indrukwekkende sprint beklijfde, het waren de woorden van Greipel die gisteren bleven hangen na weer een buitengewoon tumultueuze sprint. "Dit is een teamsport. We doen het samen. Ik ben slechts de laatste schakel."

De man met de weinig vlijende bijnaam Gorilla, met de bovenbenen als belangrijkste gelijkenis, koestert het Belgische Lotto-Belisol als een tweede thuis. Omringd door vrienden, het woord familie viel nog net niet in alle jubel, stuurt hij zijn fiets blindelings achter die van zijn ploeggenoten aan. Zich zorgen maken om de chaos zoals gisteren, daar heeft hij zijn kompanen voor, aldus Greipel. "Ik ben blij dat ik zulke maten heb."

De vriendenschaar sleurde dermate hard op kop dat achter de Lotto-trein sommige renners hun zelfbeheersing verloren. De klap van de massale valpartij was voorin te horen, het teken voor Greipel en zijn Lotto-vrienden om de snelheid nog maar eens te verhogen. Marc Cavendish waren ze toen al kwijt. De Brit, zeker geen vriend van Greipel, was het bekendste slachtoffer van de crash.

De twee vochten bij hun vorige ploeg HTC Highroad via de media een stevige verbale oorlog uit. Inzet, hoe kan het anders, was een plek bovenop de apenrots. Greipel verkoos daarom begin vorig jaar een positie bij het Belgische Lotto. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een sprinter die het Cavendish op gezette tijden bijzonder lastig kan maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden