'Greetje en Hans zijn onze trots'

'Aan tafel' laat zien wat er bij u en bij ons gebeurt rond het hart van het huis.

Marianne de Grebber (73) met de kook- en eetclub. Ze meldde zich een decennium geleden aan om dorpsgenoten te ontmoeten. Ze komen bij elkaar in het tuinhuis van Mieke van Schijndel.

"Ik las erover in een plaatselijk krantje. Een groep mensen boog zich over de toekomst van Sint Oedenrode en concludeerde dat 'ontmoeten' belangrijk was, daarom werd een eetgroepje opgezet. Ik meldde me aan.

In het begin kenden we elkaar niet. We woonden dan wel in een dorp, maar hadden elkaar toch nog nooit gezien. Inmiddels doen we het al tien jaar: iedere maand samen eten en koken. Om beurten zijn twee mensen uit de groep verantwoordelijk voor het menu. Bij binnenkomst roepen we meteen: 'Wat kan ik doen?' Ja, en natuurlijk ook: 'Hoe is het?'

In het begin waren we met z'n zevenen. Toen bedacht ik dat je een vervanger moest regelen als je een keertje niet kon. Die vervangers zijn nooit meer weggegaan: nu zijn we met z'n tienen. De trots van onze groep is het stelletje Greetje en Hans, die hebben elkaar hier leren kennen. Leuk hè?

We koken voor weinig geld, dat is een prettige bijkomstigheid. Onze uitspatting is de kerstmaaltijd, dan besteden we wel 5,50 euro per persoon.

We zien elkaar soms ook buiten het eten om, luisteren naar elkaars verhalen, en wie uit zichzelf niet makkelijk praat, stellen we vragen. Niemand heeft kapsones. Het is een mooie club."

Achterste rij, vlnr: Mieke van Schijndel (64), Jos van der Kallen (47), Hans van Hoof (75), Marij van der Lee (68), Karin van Vlerken (57). Voorste rij, links van Marianne de Grebber: Ineke van der Linden (65), Ankie Rollman (69), Greetje van Gemert (66), en rechts van haar: Mariëtte van Eijndhoven (56) en Bert Pol (75).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden