Greenpeace wil meer ambitie bij klimaattop

Activisten van Greenpeace tijdens een demonstratie in Mexico. Beeld afp
Activisten van Greenpeace tijdens een demonstratie in Mexico.Beeld afp

De ambities van de Europese Unie voor de mondiale klimaattop in november in Parijs zijn veel te laag, vindt Greenpeace. De milieuorganisatie reageert op de inzet voor de VN-top die de EU-ministers van milieu vrijdag overeenkwamen in Brussel.

"Europa kan en moet veel meer doen om de omslag naar duurzame energie te maken en moet vastleggen dat fossiele brandstoffen op termijn niet meer worden gebruikt", aldus Greenpeace.

De Europese bewindslieden willen dat de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie in 2050 is gehalveerd ten opzichte van 1990. In 2100 zou Europa 'klimaatneutraal' moeten zijn. Met name Oost-Europese landen als Polen hebben de Europese ambities lager doen uitvallen.

Te lage lat
Ook Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vindt dat de ministers de lat te laag leggen. "Het ambitieniveau wordt aangepast aan de landen die het minst willen. Europa dreigt zo haar leiderschapsrol mondiaal te verliezen." Eickhout is ook kritisch over de 'vaagheid' rondom de financiering van klimaatmaatregelen.

Daarnaast hekelt Eickhout de weigering van de EU om voor 2025 met een doelstelling te komen. "Veel andere landen doen dit wel, en het is een cruciaal punt om China tot meer ambitie te bewegen."

Het Europese bedrijfsleven is niet ontevreden, maar mist een duidelijke oproep aan de landen buiten Europa om meer te doen aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. "Het eindresultaat moet een ambitieus en breed akkoord zijn dat ervoor zorgt dat de rest van de wereld evenveel doet als wij", aldus BusinessEurope.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden