Greenpeace wil Arctic Sunrise terug

De Arctic Sunrise Beeld EPA
De Arctic SunriseBeeld EPA

Greenpeace International wil het schip Arctic Sunrise terug. De organisatie heeft vandaag officieel geklaagd bij de Russische onderzoekscommissie die lang nodig lijkt te hebben om het schip vrij te geven. Te lang, vindt Greenpeace.

redactie

De Arctic Sunrise ligt nog steeds, al 5 maanden, aan de ketting in de Russische havenstad Moermansk. De inbeslagname gebeurde na protesten van Greenpeace tegen een olieplatform in september vorig jaar. De 30 opvarenden werden vastgezet en kwamen later vrij. Een Russisch comité onderzoekt die protesten en zou onder meer de computers op het schip nog nader willen analyseren.

Maar volgens jurist Daniel Simons van Greenpeace International hebben de autoriteiten daar ruim genoeg de tijd voor gehad. 'De Russische wet stelt dat het onderzoek moet worden afgerond binnen een redelijke termijn. Het is 5 maanden geleden dat de Arctic Sunrise werd geënterd. Dankzij de amnestiewet in Rusland loopt er geen officiële aanklacht meer. Het internationaal zeerechttribunaal heeft bovendien gezegd dat de bemanning en het schip moeten worden vrijgegeven.'

De milieuorganisatie maakt zich zorgen over de staat van het schip, waaraan wellicht al lang geen enkel onderhoud is gedaan. Omdat de onderzoekers niets zeggen over wanneer de Arctic Sunrise wordt vrijgegeven, heeft Greenpeace nu een officiële klacht ingediend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden