Greenpeace voert verkeerde campagne

Met CO2-opslag door nieuwe kolencentrales is niets mis. De Greenpeace-actie geeft kernenergie juist een steuntje in de rug.

Greenpeace voert onder andere in de Eemshaven een campagne tegen nieuwe kolencentrales van energieproducenten Nuon en RWE. Kolencentrales stoten meer broeikasgas (CO2) uit dan gascentrales en zijn slecht voor het klimaat. In een duurzame samenleving horen deze centrales niet thuis. Het lijkt dus een logische campagne. Als die tenminste hiertoe beperkt zou blijven.

De Greenpeace-campagne voert niet alleen actie tegen de bouw van kolencentrales, maar keert zich in een adem door ook tegen CO2-opslag. Hiermee kiest de milieuorganisatie voor een strategie die voor het klimaat averechts werkt. Het gevaar bestaat dat kolencentrales er toch komen, maar dan zónder CO2-opslag: het tegenhouden van die opslag blijkt namelijk makkelijker dan het tegenhouden van de kolencentrales in aanbouw, zoals we weten na het stoppen van het Barendrecht-project. Tel uit je winst voor het klimaat.

Greenpeace rechtvaardigt haar campagne door erop te wijzen dat de energiebedrijven de opslag van vrijkomend CO2 als excuus gebruiken om de nieuwe kolencentrales te bouwen. Dit terwijl er nog geen garantie is dat CO2 daadwerkelijk opgeslagen zal worden.

Die garantie is er inderdaad (nog) niet. Laat Greenpeace zich er liever op richten dat die garantie er wél komt, en zet daarnaast in op wetgeving voor een maximale CO2-emissienorm voor de productie van elektriciteit. Iets wat ook in het regeerakkoord staat.

Zonder de mogelijkheid voor kolencentrales om CO2 op te slaan, zal een dergelijke emissiewetgeving er niet komen. De bedrijven kunnen dan immers niet aan zo’n maximumnorm voor CO2-uitstoot voldoen. En als regelgeving niet uitvoerbaar is, zal deze ook politiek niet haalbaar zijn.

CO2-opslag is niet dé oplossing voor ons klimaatprobleem. We hebben echter niet de luxe om deze optie af te schrijven. Energiebesparing en duurzame energie kunnen namelijk niet snel genoeg tot volle ontwikkeling worden gebracht om klimaatverandering binnen de perken te houden. CO2-opslag is daarom als overgangsmaatregel nodig.

Ook kan CO2-opslag een bijdrage aan de klimaatdoelstelling leveren in andere sectoren dan de elektriciteitsproductie. Hier zijn alternatieven voor CO2-reductie veel moeilijker te realiseren. Zo werkt de staalindustrie nu aan een proces dat met 20 procent minder energie (lees: kolen) toekan. Daarmee zijn de emissies nog 80 procent, maar dat nieuwe proces produceert pure CO2 dat relatief eenvoudig en goedkoop opgeslagen zou kunnen worden.

Van nature kan aardgas ook CO2 bevatten – in Nederland tot wel driekwart. Voor de juiste kwaliteit aardgas moet dat worden afgescheiden. In plaats van het dan in de lucht te lozen, kan de pure CO2 die vrijkomt bij de winning van aardgas ook relatief eenvoudig worden opgeslagen in bijvoorbeeld het originele gasveld. Dit gebeurt nu al op het platform K12-B in de Noordzee. In de toekomst zullen de winbare aardgasvelden steeds meer CO2 bevatten, omdat de zuivere velden schaarser worden.

Een aantal klimaatdeskundigen stelt dat de concentratie CO2 in de lucht zelfs omlaag moet om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Zij gaan dus veel verder dan pleiten voor een drastische beperking van de CO2-uitstoot. Opslag in combinatie met het gebruik van biomassa zou netto het klimaatgas uit de atmosfeer kunnen halen.

Door CO2-opslag nu in een kwaad daglicht te stellen, worden deze kansrijke toepassingen steeds moeilijker te realiseren. Bovendien zijn kolencentrales met CO2-opslag minder slecht dan zonder deze maatregel. Om maar niet te spreken van het steuntje in de rug dat Greenpeace verleent aan kernenergie door zo actie te voeren. Verwar daarom een campagne tegen kolencentrales niet met een campagne tegen CO2-opslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden