Greenpeace voert actie tegen 'duurzame' palmolie

Indonesische havenbeambten halen een Greenpeace-activist van de ankerketting van een schip met een lading palmolie met bestemming Rotterdam. (EPA)

De eerste lading duurzame palmolie is nog onderweg naar Rotterdam, maar over de duurzaamheid ervan zijn dinsdag vragen gerezen. Volgens Greenpeace deugt het verleende certificaat duurzaam niet, omdat een van de producenten de zaken in Maleisië op orde heeft, maar in Indonesië nog kwetsbare veenbossen zou kappen.

„Als blijkt dat er mazen in het net zitten, moeten we die als de wiedeweerga dichten”, stelt Johan Verburg van Oxfam International, een van de organisties die is vertegenwoordigd in RSPO, de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie. Bedrijfsleven en hulporganisaties werken samen in de ronde tafel om palmolie op een voor mens en milieu verantwoorde manier te vervaardigen. Nu nog maken grote stukken oerbos en akkers plaats voor plantages om zo de productie van palmolie mogelijk te maken.

Behalve Greenpeace denken ook Natuur en Milieu, Milieudefensie en Wetlands International dat het nog wel wat duurzamer kan. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt dat de gehele bedrijfsvoering van palmolieproducenten goed moet worden doorgenomen om uit te vinden wat er klopt van de beweringen van Greenpeace, voordat er een feestje kan worden gevierd.

Het WNF is mede-oprichter van het RSPO en zoekt bewust samenwerking met de grote afnemers en producenten om de gehele keten te verduurzamen. Mede vanwege de bevindingen van Greenpeace ontbrak het WNF dinsdag bij in Rotterdam waar werd stilgestaan bij de duurzame palmolie.

Jan Kees Vis, directeur landbouw bij Unilver en voorzitter van de Ronde Tafel, wil geen welles-nietes rond duurzame palmolie. „Als Greenpeace denkt dat de RSPO niet in staat is de doelstelling te halen, moeten ze dat zeggen. De eerste lading van 500 ton is de eerste druppel die een stroom moet worden. We zullen er alles aan doen om zaken die niet goed blijken te gaan te verbeteren.”

Vijftig ton van de eerste 500 ton duurzame palmolie is voor Unilever. Het duurzame deel gaat overigens mee in de gewone bulk palmolie en wordt niet apart verwerkt tot bijvoorbeeld duurzame margarine, ijs, lippenstift of wasmiddelen. In 2012 bekijkt het concern of dat wel mogelijk is als er veel meer ladingen palmolie volledig traceerbaar zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden