Greenpeace: Verbrand het recyclebare afval niet

Energie uit afval, het zou de oplossing moeten zijn voor de gigantische afvalstromen. Maar volgens milieuorganisatie Greenpeace wordt er in biomassacentrales veel te veel afval verbrand dat heel goed te recyclen is.

Biomassa is goed voor 14 procent van alle duurzame energie in Nederland. 'Groen gas' bijvoorbeeld, wordt opgewekt door dode plantenresten, mest en rioolslib te vergisten of te vergassen. Dit biogas kan naar aardgas worden opgewaardeerd en dan gebruikt worden voor warmte of het opwekken van elektriciteit. Maar omdat het maken van bio-energie, door subsidies van de overheid, een lucratieve onderneming aan het worden is, gaat er volgens Greenpeace nu van alles de oven in. Recyclebare materialen als afvalhout, transportpallets, snoeihout en aardappelschillen worden als massa gebruikt.

"Dat er subsidies worden toegekend aan duurzame energie, dat juichen wij alleen maar toe. Maar door de subsidie op biomassa worden er nu allerlei materialen verbrand die in een andere keten nog prima kunnen worden hergebruikt. Bio-energie is normaal niet rendabel, maar door die extra overheidssteun kopen centrales ineens van alles op", zegt Willem Wiskerke van Greenpeace. De overheid wil in 2020 de helft van het afval recyclen. Dat is, volgens Greenpeace, onhaalbaar en het is niet de bedoeling om alles maar te verbranden. Zo wordt er nu erg veel hout opgestookt dat anders als spaanplaat in een huis of keukenblok kan worden verwerkt. Het is ook niet duurzaam, meent Wiskerke: "Er komt net zoveel CO2 bij vrij als bij de verbranding van fossiele brandstoffen."

Sommige overheidssubsidies op biomassa liepen vorig jaar na een periode van tien jaar af. Dit jaar is het voor biomassacentrales die de subsidie al hebben gehad, niet meer mogelijk om nog eens de Fiscale Energie Investeringsaftrek te krijgen. Dat leidde vorig jaar tot veertig procent minder opgestookte biomassa. Maar Greenpeace houdt de poot stijf: "Het verbranden van goed bruikbaar afval is een schijnoplossing. Steek die subsidies gewoon in écht duurzame energie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden