Greenpeace sleept energiebedrijven voor de rechter om stook van biomassa

In de Amercentrale te Geertruidenberg wordt steeds meer biomassa verbrand, tot 80 procent. Beeld anp
In de Amercentrale te Geertruidenberg wordt steeds meer biomassa verbrand, tot 80 procent.Beeld anp

Greenpeace trekt de ‘duurzaamheid’ van de houtkorrels die kolencentrales verbranden ernstig in twijfel. De milieuorganisatie stapt vandaag naar de rechter, in een poging de energiebedrijven een stookverbod op te leggen.

Energiebedrijven RWE, Uniper en Engie krijgen vandaag een dagvaarding op hun mat. Greenpeace spant een kort geding tegen hen aan. Niet over steenkolen dit keer, maar over biomassa. Dat zijn houtstukjes die energiebedrijven in kolencentrales meeverbranden. Ook al leeft over de milieu- en gezondheidseffecten discussie, gecertificeerde biomassa is wel officiële ‘groene’ energie.

Greenpeace gelooft niet dat de houtsnippers, per schip geïmporteerd uit Noord-Amerika en de Baltische Staten, werkelijk duurzaam gewonnen zijn. “En zolang dat onduidelijk is eisen wij dat de biomassastook stopt”, zegt Greenpeace-directeur Joris Thijssen. Met die inzet stapt hij vandaag naar de rechtbank Amsterdam.

De afgelopen weken dreigde Greenpeace daar al mee. De steenkoolbedrijven en hun juristen stuurden brieven en rapporten, om de milieuorganisatie te overtuigen van hun verantwoorde werkwijze bij de kap van bomen voor hun biomassakorrels. Ze werken slechts met duurzaam bosbeheer, herhaalden ze.

“Een rookgordijn”, oordeelt Greenpeace-directeur Thijssen. Hem overtuigen de aangeleverde cijfers en keurmerken niet. Ook het feit dat de centrales alleen maar rijkssubsidie – er zijn miljarden beschikbaar – krijgen als ze keurmerken (FSC en PFC) hanteren voor duurzame biomassa overtuigt Greenpeace niet. “Controle op naleving ontbreekt”, zegt Thijssen. De gedaagde energiebedrijven stellen dat zij helemaal volgens alle regels handelen. Een woordvoerder van Uniper noemde de zaak een “storm in een glas water”. Hij suggereerde dat de milieuorganisatie vooral publiciteit wil.

Garanties

Opvallend is dat Greenpeace zelf expliciet instemde met de verbranding van biomassa, in het Energieakkoord van 2013. “Klopt”, zegt Thijssen, “maar wel alléén als het hout aantoonbaar van duurzame oorsprong komt.” Over de garanties daarvoor is nog steeds on­enigheid. Als Greenpeace het kort geding wint, erkent Thijssen, zullen de energiebedrijven tijdelijk méér steenkolen verbranden, als gevolg van stilgelegde verbranding van biomassa. “Dat is dan maar zo.”

Of ze deals moet sluiten met het bedrijfsleven is voor de milieubeweging een terugkerende vraag. Over het Klimaatakkoord sprak Greenpeace wel mee. Maar toen het tussenresultaat teleurstelde, liepen milieuorganisaties tijdelijk weg van de onderhandelingstafel.

Lees ook:

Reusachtige houtkachels leveren duurzame energie, maar zijn ook een bron van zorgen

Terwijl bedrijven energiecentrales willen vullen met Nederlandse én buitenlandse snippers, leven er zorgen over het effect op luchtkwaliteit en milieu. Greenpeace vertrouwde bovendien niet dat de eigenaren van de kolencentrales Uniper, RWE en Engie de duurzame herkomst van biomassa garanderen en dreigde met een rechtszaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden