Greenpeace mag Noordpooltanker niet hinderen

Het actieschip Arctic Sunrise van milieuorganisatie Greenpeace gaat door de sluizen bij IJmuiden. Beeld ANP
Het actieschip Arctic Sunrise van milieuorganisatie Greenpeace gaat door de sluizen bij IJmuiden.Beeld ANP

Greenpeace mag de Russische olietanker Michail Oeljanov niet hinderen in de haven van Rotterdam. De rechter besloot zaterdagavond dat hinderen bij aankomst, lossen en vertrek van het schip verboden is. Doet Greenpeace dat toch, dan kost dat de organisatie volgens campagnedirecteur Joris Thijssen 50.000 euro per keer met een maximum van een ton.

Redactie

Greenpeace wilde actievoeren tegen de winning van olie in het Noordpoolgebied. De tanker die binnenkort aankomt in Rotterdam, vervoert zulke olie. Of er nu op een andere manier betoogd gaat worden, is nog niet duidelijk. 'Het zit in de natuur van Greenpeace om te zorgen dat de olie niet aankomt', aldus Thijssen.

Het kort geding was aangespannen door Gazprom, het bedrijf dat de olie wint. Greenpeace wacht nu op de toelichting bij de uitspraak. Op basis daarvan zou de organisatie in hoger beroep kunnen gaan, al duurt het een paar maanden voordat dat zou dienen.

Boorplatform
De Arctic Sunrise zou betrokken zijn bij de actie en ligt voor de kust bij de Rotterdamse haven. Het is onduidelijk of het schip daar nu blijft. Het zou voor het eerst zijn dat het schip weer wordt ingezet, sinds het vorig jaar september aan de ketting werd gelegd in de Russische havenstad Moermansk. Dat gebeurde toen de bemanning actievoerde tegen de winning van Noordpoololie bij een boorplatform.

De bemanning kwam in december 2013 vrij, maar het schip lag tot deze zomer in de haven in het noorden van Rusland. Toen het schip werd vrijgegeven, moest het ter plekke nog worden gerepareerd om naar Amsterdam te kunnen varen. Ook daar lag het nog geruime tijd in een droogdok voor reparatie. In totaal was er voor zeker 400.000 euro schade aan de oude ijsbreker.

Greenpeace betoogde in mei ook al toen de Michail Oeljanov in Rotterdam aanmeerde. Toen probeerde Greenpeace tevergeefs te beletten dat de eerste lading Noordpoololie werd gelost.

Bemanningsleden van het actieschip Arctic Sunrise worden verwelkomd. Het schip werd wereldberoemd nadat de Russische kustwacht het enterde en in Moermansk aan de ketting legde. Beeld anp
Bemanningsleden van het actieschip Arctic Sunrise worden verwelkomd. Het schip werd wereldberoemd nadat de Russische kustwacht het enterde en in Moermansk aan de ketting legde.Beeld anp
null Beeld ANP Communique
Beeld ANP Communique

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden