Greenpeace komt POP's zuigen

Greenpeace wil graag uw huis stofzuigen. Vooral als u zelf niet zo'n actieve zuiger bent, wil de organisatie weten hoeveel gif er op uw vloer ligt. Vorig jaar is Greenpeace al wezen zuigen in acht Europese parlementsgebouwen. De stofzakken heeft de milieuorganisatie laten onderzoeken door toxicologen van het Rijks Instituut voor Visserij Onderzoek in IJmuiden en door een Duits toxicologisch laboratorium. In onze eigen Tweede Kamer bleken de nodige ongerechtigheden op de grond te liggen, waaronder diverse broom-brandvertragers -onder andere gebruikt in computers en mobieltjes- en ook tributyltin (TBT), een stof die als aangroeiwering op schepen wordt gesmeerd, maar die ook in plastics zit.

Rob Buiter

Woordvoerder Eco Matser van Greenpeace is geschokt door de hoeveelheid gif die in de stofzakken is gevonden. ,,De hoeveelheden TBT zaten zelfs boven de norm voor grond.'' Huisstof en grond zijn weliswaar niet vergelijkbaar, weet ook Matser, maar toch... Het gaat hier om zogenoemde POP's: persistent organic pollutants, stoffen die niet of nauwelijks worden afgebroken in het milieu en die zich kunnen ophopen in het vet van mens en dier. Die heb je liever niet in huis, wil Matser maar zeggen.

De industrie heeft lange tijd beweerd dat POP's helemaal niet vrij kunnen komen uit kunststoffen. Het onderzoek van Greenpeace heeft op zijn minst aangetoond dat die bewering niet waar is. Maar is het daarmee ook erg, dat gif op de vloer van het parlement? Professor Bram Bakker, hoogleraar milieutoxicologie aan het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit, vindt het in ieder geval erger dan gedacht.

,,De doses zijn hoger dan ik had verwacht. Maar als je ze vertaalt naar de hoeveelheid pcb die tegenwoordig in vis zit, dan zit je daar grofweg nog steeds een factor vijf onder. De effecten van de broom-brandvertragers zijn onder meer mogelijke verstoring van de hormoonhuishouding en ook zenuwschade. Maar dan praat je over niveaus die veel hoger liggen dan wat Greenpeace heeft gevonden.''

Greenpeace wijst erop dat er voor de meeste POP's onschadelijke alternatieven bestaan en wil met het stofzuigeronderzoek een verbod op alle POP's afdwingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden