Greenpeace-activisten: We hebben niets verkeerds gedaan

reenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels na aankomst uit het Russische Sint-Petersburg op Schiphol. Beeld anp
reenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels na aankomst uit het Russische Sint-Petersburg op Schiphol.Beeld anp

Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen denkt er niet aan om te stoppen met haar werk voor de milieuorganisatie. 'Ik zal het blijven voortzetten', zei zij direct na haar aankomst uit Sint-Petersburg op de luchthaven Schiphol. 'Maar op precies dezelfde manier? Dat lijkt me niet. We zullen wat creatiever moeten worden.'

Ook het werk van Greenpeace in Rusland moet 'absoluut niet stopgezet worden', aldus de campagneleidster.

Oulahsen en haar collega-activist Mannes Ubels werden als helden onthaald in de aankomsthal en begroet door een leger pers. Ubels zei dat hij graag het actieschip Arctic Sunrise zou willen terughalen, dat nog steeds in de haven van Moermansk ligt. Hij fungeerde als chef machinekamer op het schip.

Ubels zei 'een heel interessante, bizarre tijd' in Rusland te hebben beleefd. 'Ik moet alles nog verwerken. Het is erg onredelijk wat er allemaal is gebeurd. We hebben vastgezeten voor iets wat we niet hebben gedaan. Dat ons amnestie is verleend, is erg onbevredigend.'

Oulahsen: 'Met de amnestie zegt de Russische overheid: we vergeven jullie, maar men vergeeft ons voor een misdaad die we niet hebben gepleegd. We hebben niets verkeerds gedaan, we hebben 2 maanden in de cel gezeten voor een vreedzaam protest. Maar dat sterkt ons alleen maar in de wil ons werk voort te zetten. Voor de Russische autoriteiten was het verlenen van amnestie een manier om er zonder gezichtsverlies vanaf te komen.'

Beide activisten zeiden blij te zijn met hun terugkeer op Nederlandse bodem. 'We zijn iedereen ook dankbaar voor alle steun die we hebben gekregen, wereldwijd', aldus Oulahsen.

4 ongelooflijke maanden
Het vliegtuig met de twee Greenpeace-activisten uit het Russische Sint-Petersburg landde vrijdagavond iets voor 20 uur op Schiphol.

Oulahsen, Ubels en 28 anderen werden half september opgepakt na een protestactie bij een Russisch boorplatform. Op 20 november kwamen ze op borgtocht vrij. Deze week gaf Rusland ze amnestie.

'Op de terugweg naar Amsterdam na bijna 4 ongelooflijke maanden', twittert Oulahsen.

Ubels kreeg donderdag zijn uitreisvisum en vrijdag haalde Oulahsen haar document op in Sint-Petersburg. Daarmee konden beide Nederlandse opvarenden van de Arctic Sunrise Rusland verlaten.

De Arctic Sunrise zelf ligt nog altijd in de haven van Moermansk. Het schip zou volgens de Greenpeacewoordvoerster vrijgegeven moeten worden nu de juridische procedures zijn gestaakt.

Faiza Oulahsen laat haar visum zien. Beeld epa
Faiza Oulahsen laat haar visum zien.Beeld epa
Faiza Oulahsen op het vliegveld van Sint Petersburg Beeld ap
Faiza Oulahsen op het vliegveld van Sint PetersburgBeeld ap
Ubels is blij met zijn uitreisvisum. Beeld afp
Ubels is blij met zijn uitreisvisum.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden