Greenpeace-activisten dit weekend naar huis

Mannes Ubels springt een gat in de lucht bij het ontvangen van zijn uitreisvisum. Beeld AFP
Mannes Ubels springt een gat in de lucht bij het ontvangen van zijn uitreisvisum.Beeld AFP

Greenpeace-activist Mannes Ubels heeft donderdag zijn uitreisvisum gekregen en vrijdag haalt Faiza Oulahsen haar uitreisvisum op in Sint-Petersburg. Daarmee kunnen de opvarenden van de Arctic Sunrise Rusland verlaten.

Het is nog niet bekend wanneer Ubels en Oulahsen naar Nederland komen. De Amsterdamse Faiza houdt dat nog even geheim, vertelde ze aan het ANP. 'De eerste mensen die ik op Schiphol wil zien zijn mijn familie en een aantal vrienden. Dat is een privémoment.' Met de opvarenden heeft ze een band opgebouwd die ook na terugkeer in Nederland zal blijven. 'Zij zijn de enigen die weten wat ik heb meegemaakt. Ik ga een aantal mensen weer bezoeken.'

Dit weekend naar huis
Volgens een woordvoerster van Greenpeace worden er vanavond vluchten geboekt voor de buitenlandse opvarenden van de ijsbreker. De bedoeling is dat zij morgen, zaterdag of zondag thuiskomen in hun land van herkomst.

Vorige week werd bekend dat de activisten amnestie zouden krijgen. Woensdag zijn 29 van de 30 opvarenden naar de immigratiedienst in Sint-Petersburg gegaan om hun visum aan te vragen.

Oulahsen heeft nog getwijfeld over het aannemen van de amnestie, omdat die impliceert dat zij een misdaad heeft begaan maar vergeving krijgt van de Russen. Dat hebben de opvarenden altijd bestreden, maar ze werden verdacht van piraterij en hooliganisme. 'Ik heb nooit gedacht dat ik 15 jaar de cel in zou gaan, maar ze kunnen je 1,5 jaar of zelfs langer vasthouden gedurende het onderzoek. Mijn advocaat zei dat ik me er beter bij neer kon leggen. Ik hoef geen schuld te bekennen.'

Ubels viert de Russische amnestie met de mede gearresteerde Britse journalist Kieron Bryan. Beeld epa
Ubels viert de Russische amnestie met de mede gearresteerde Britse journalist Kieron Bryan.Beeld epa

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken noemde het goed nieuws. Het is volgens hem een kwestie van een paar dagen voor de twee weer thuis zijn.

Amnestie voor alle activisten
Ook de Italiaanse Greenpeaceactivist Christian D'Alessandro heeft gratie gekregen. De Italiaan was de laatste van de opgepakte 30 activisten van de milieuorganisatie die nog niet van de amnestieregeling in Rusland had geprofiteerd. De activisten werden in september aangehouden bij een actie bij een Russisch boorplatform in de noordelijke Poolzee.

De Arctic Sunrise zelf ligt nog altijd in de haven van Moermansk. Het schip zou volgens de Greenpeacewoordvoerster vrijgegeven moeten worden nu de juridische procedures zijn gestaakt, maar dat is nog niet gebeurd. Mocht dat zo blijven, dan start Greenpeace een juridische procedure om het schip vrij te krijgen.

Activiste Faiza Oulahsen met haar uitreispapieren. Beeld ap
Activiste Faiza Oulahsen met haar uitreispapieren.Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden