Update

Greenpeace-activist Mannes Ubels ook op borgtocht vrij

De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels.Beeld REUTERS

De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels komt ook op borgtocht vrij. Dat heeft de rechtbank in Sint-Petersburg zojuist bepaald. De Amsterdamse activiste Faiza Oulahsen hoorde eerder vandaag dat ze de gevangenis op borgtocht mag verlaten.

Ubels (42) is chef machinekamer van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise. Oulahsen is campagneleider bij Greenpeace. Tijdens haar zitting had Oulahsen aan de binnenkant van haar hand de tekst 'Save the Arctic' geschreven. In een videoboodschap, die op Youtube werd geplaatst, zei ze: 'Ik ga een goede maaltijd eten en mijn familie bellen, want die heb ik al twee maanden lang niet gesproken.' Ook gaf ze aan 'te gaan genieten van het feit dat ik meer dan drie meter kan lopen zoals in mijn cel, en dat ik frisse lucht krijg.' Ze bedankte mensen in de videoboodschap voor haar vrijlating. 'Jullie geven ons hoop en kracht'.

Bij Greenpeace is met 'blijdschap en opluchting' gereageerd op de beslissing van de rechter. 'Er werd gejuicht hier op kantoor', aldus een woordvoerster. Ook de kapitein van de Arctic Sunrise, Peter Willcox, en de Britse Alexandra Harris kwamen vandaag op borgtocht vrij.

Borgsom nog onduidelijk
Wat er nu gaat gebeuren is niet helemaal duidelijk, zo laat de woordvoerster weten. Zo is niet bekend wanneer Ubels en Oulahsen precies op vrije voeten komen en of zij bijvoorbeeld de stad of Rusland mogen verlaten. Dat moet blijken uit de rechtbankpapieren. 'Het kan enkele dagen duren voordat die binnen zijn', legde de woordvoerster uit. 'De restricties moeten daaruit blijken. Als de papieren binnen zijn, kunnen we ook de borgsom betalen.' Dat bedrag is nog niet duidelijk, maar voor andere activisten die werden vrijgelaten op borgtocht bedroeg de som zo'n 45.000 euro. Greenpeace kan die bedragen zo snel mogelijk betalen. Volgens Greepeace Rusland heeft Oulahsen tijdens de zitting toegezegd in een hotel in Sint-Petersburg te willen wonen, zodat ze beschikbaar is voor het onderzoek door de Russen.

Voor de twee activisten wordt huisvesting, een goed bed en eten geregeld. Waarschijnlijk duurt het minimaal 48 uur voordat ze echt vrij zijn. De borgsom moet bijvoorbeeld eerst worden betaald.

Oulahsen en Ubels werden in september opgepakt op het Greenpeaceschip Arctic Sunrise. Ze hadden met 28 anderen actie gevoerd bij een Russisch boorplatform. Ze zijn aangeklaagd voor hooliganisme. Het is niet duidelijk of de eerste aanklacht, piraterij, nog steeds geldt.

Voorarrest Australiër verlengd
Negen niet-Russische opvarenden van de Arctic Sunrise kregen gisteren te horen dat zij de gevangenis op borgtocht mogen verlaten. Het gaat om opvarenden met de Finse, Franse, Braziliaanse, Nieuw-Zeelandse, Argentijnse, Poolse, Argentijns-Italiaanse, Canadese en Italiaanse nationaliteit. Maandag kregen drie Russische opvarenden al te horen dat ze na betaling van een borgsom de cel uit mogen. Van een Australisch bemanningslid werd de voorlopige hechtenis juist met drie maanden verlengd, tot 24 februari.

Nederland vindt dat Rusland de Arctic Sunrise niet had mogen enteren en is een arbitragezaak begonnen. Die procedure kan jaren duren. Nederland wil dat Rusland de Arctic Sunrise en de dertig opvarenden vrijlaat zolang de arbitrage loopt. Nederland heeft daarom een zaak aangespannen bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Dat doet vrijdag uitspraak.

Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen vandaag in de rechtbank in Sint-Petersburg.Beeld AP
De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen. Foto Greenpeace/Dmitri SjaromovBeeld ANP Communique
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden