Greenpeace-acties tevergeefs: Gazprom boort in Noordpool
Vorig jaar september verdwenen 30 Greenpeace-activisten, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en machinist Mannes Ubels, wegens hun protest nog achter de tralies, maar het boorplatform Russische staatsgasconcern Gazprom in het Noordpoolgebied heeft zijn eerste olie geleverd.
Een tanker van de olietak Gazprom Neft van het gasbedrijf vervoerde 70.000 ton olie van het platform.
De Russische president Vladimir Poetin reageerde vrijdag verheugd op de olielevering van het Prirazlomnoje-platform. Volgens Poetin zal het platform Rusland helpen met het uitbouwen van marktaandeel op de wereldwijde energiemarkt en het versterken van de Russische economie. De winbare oliereserves van het Prirazlomnoje-veld worden geraamd op 72 miljoen ton. Gazprom Neft denkt dat de productiecapaciteit na 2020 zal uitkomen op 6 miljoen ton per jaar.
'Piraterij'
Activisten van Greenpeace probeerden in september vorig jaar het boorplatform van Gazprom te enteren, waarna de 30 bemanningsleden van het onder de Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Arctic Sunrise werden gearresteerd op verdenking van piraterij. In november kwamen ze op borgtocht vrij en eind vorig jaar kregen ze amnestie van Poetin en mochten ze naar huis. De Arctic Sunrise ligt nog aan de ketting in de Russische havenstad Moermansk.
Greenpeace gaf in een reactie aan actie te zullen blijven voeren tegen oliewinning in het Noordpoolgebied. De organisatie heeft geëist dat Nederland schepen weert met olie uit het Noordpoolgebied. De olietanker met de eerste olie van het boorplatform van Gazprom, vaart naar verluidt naar de haven in Rotterdam.
Volgens schattingen bevat het Noordpoolgebied circa 20 procent van alle nog niet ontdekte olie- en gasreserves in de wereld. Ook het Russische staatsolieconcern Rosneft is bezig samen met westerse oliemaatschappijen om in het gebied olie en gas te gaan winnen.