Green fried tomatoes met kruidenkorst

Ingrediënten voor circa 4 porties:

2 grote of 4 kleinere harde, groen/rode, ietwat onrijpe tomaten, zout, versgemalen peper, diep bord vol bloem, 150 ml Griekse yoghurt, 8 el polentameel, 5 el sesamzaad, diep bord vol vers wit broodkruim, 5-6 el verse kruiden (basilicum, koriander, bieslook, peterselie) zeer fijngehakt, olijfolie (pure, niet de extra vierge soorten)

Green fried tomatoes - groene tomaten gebakken in een krokante korst - is een Amerikaanse specialiteit, die soms niet geheel terecht als exclusief 'Southern' wordt bestempeld... Je hebt er harde, onrijpe (dus groene) tomaten voor nodig, die gepaneerd worden en tot een krokante lekkernij gebakken.

Bij het lezen van de ingrediëntenlijst drong het tot me door hoe lekker het zou zijn deze tomaten een mediterrane jas te geven.

Eerst wentel je de (gekruide) tomaten door bloem, dan door losgeroerde yoghurt (in plaats van karnemelk), en vervolgens door een mengsel van polenta, broodkruim, sesamzaad en verse kruiden (in plaats van maïsmeel en broodkruim). Dan bakken in olijfolie en je weet niet wat je proeft.

In Amerika worden hier grote, harde tomaten voor gebruikt die binnen een paar dagen rood worden als je ze laat liggen. Harde, nog ietwat onrijpe (maar niet totaal onrijpe) tomaten zijn mijns inziens de beste keus, maar eet ze niet rauw, want ze zijn licht giftig; ze bevatten solanine. Bakken (of anderszins garen) breekt de gifstoffen af.

In Turkse en Midden-Oosterse winkels kun je vaak terecht voor deze grote, stevige tomaten.

Serveersuggesties: als vervanger van tomaat in een BLT sandwich, als voorgerecht met kruidenmayonaise, als bijgerecht bij kaas of een licht kip- of visgerecht.

Snijd aan weerszijden van de tomaten een dun plakje af (wordt niet gebruikt). Snijd de tomaten in plakken van ongeveer 1 cm. Leg ze op een snijplank en bestrooi met wat zout en peper. Zet de bloem klaar.

Roer de yoghurt in een diep bord los met water tot de dikte van dunne vla. Meng in een wijde kom de polenta met sesamzaad, broodkruim en kruiden.

Verhit een flinke laag olijfolie (minstens 2 cm) in een zware pan met opstaande randen. Wentel de plakken tomaat achtereenvolgens door bloem, yoghurt en het polentamengsel. Zorg dat de tomaat volledig bedekt is met yoghurt, dan met het polentamengsel.

Bak de tomaten met niet te veel stuks tegelijk in de hete olie aan weerskanten goudbruin en gaar (in 3 - 5 minuten). Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden