Green Evelien neemt geen douche, gebruikt geen tandpasta, zeep of shampoo

Het hele gezin samen in één slaapkamer, ook dat is onderdeel van de natuurlijke opvoeding. Beeld Chris Keulen
Het hele gezin samen in één slaapkamer, ook dat is onderdeel van de natuurlijke opvoeding.Beeld Chris Keulen

Alles aan Evelien Matthijssen (32) is groen, van haar woonomgeving en haar ecologische manier van leven tot haar naam: Green Evelien wil ze genoemd worden als het gesprek over haar eco-lifestyle gaat. Samen met vriend Marcel van Dijken (35), zoontje Olaf van drieënhalf en dochtertje Linde van bijna twee woont de geboren West-Brabantse in het buitengebied van Vielsalm in de Belgische Ardennen.

In de stad zou Green Evelien nooit kunnen leven, ze zou er 'gek' worden. Zelfs hun vorige huis in het Vlaamse dorpje Essen, dat lag aan een doodlopende weg in het bos, aan de rand van natuurgebied de Kalmthoutse heide, was de twee nog niet rustig en ruimtelijk genoeg. "Wij woonden op een groen eilandje temidden van bebouwing. Nu wonen we op een eilandje met bebouwing temidden van het groen. Hier kan mijn geest ademhalen."

Rustig is het er zeker, het gehuchtje in Wallonië lijkt in diepe slaap. En groene ruimte in overvloed: achter het royale vrijstaande huis van Green Evelien ligt 3500 vierkante meter eigen grond. Soms maakt vanuit het bos een ree of een vos een uitstapje in haar tuin.

Hoe in dit huis geleefd wordt, is van buitenaf hooguit te zien aan de lengte van het gras, dat slechts een paar keer per jaar met een handzeis wordt gekort. Ook binnen valt niet meteen op dat dit gezin er een donkergroene leefwijze op na houdt, of het moest de temperatuur zijn: het hele jaar door staat de thermostaat niet hoger dan 16 graden. In de winter gaat 's morgens even de cv aan, daarna brandt zonodig een houtkachel.

Pantoffels
Green Evelien wil voor het bezoek de verwarming best hoger zetten, maar zelf vindt ze dat onnodige verkwisting van kostbare energie. "Je moet niet je huis verwarmen, maar jezelf. Zorg met een goed stel pantoffels voor warme voeten, dat is het belangrijkst. En trek niet meteen dikke truien aan, maar kleed je met meerdere laagjes die je aan- en ook weer uit kunt trekken. En doe een extra broek of panty aan."

Als vriend Marcel de kinderen mee naar boven neemt om te slapen, brandt Green Evelien los. Ze vindt het heerlijk om te vertellen over haar manier van leven, waarmee ze al op de Vlaamse televisie is geweest en in Belgische kranten en tijdschriften heeft gestaan. Maar om onjuiste beeldvorming te voorkomen, wil ze vooraf wel iets gezegd hebben.

"Wij zijn géén hippies en geen geitenwollen sokkentypes, we dragen geen dreadlocks en het is niet vies hier. Wij laten zien dat ook een normaal gezin ecologisch kan leven. We zijn héél gelukkig en doen niets tegen onze zin in - dan zou het ook niet vol te houden zijn. We vinden het leuk, uitdagend en prikkelend voor de geest om zo ecologisch verantwoord mogelijk te leven, en we besparen er nog veel geld mee ook. Het is een sport. We leveren niet in op comfort, vinden we, en ervaren ons leven als heel rijk. Ik zou niet anders kunnen en willen leven dan zo. Op mijn weblog en in lezingen geef ik mensen graag tips om groener te leren leven. Natuurlijk hoop ik met onze leefstijl anderen te inspireren en bewust te maken. Maar," zegt ze met nadruk, "ik ben beslist géén dominee of pastoor!"

Een eco-lifestyle kan veel terreinen van het leven bestrijken, van voeding en afval tot energie en mobiliteit en zelfs 'natuurlijk ouderschap'. Afgaande op de vele groene blogs op internet, storten mensen zich volgens Green Evelien meestal maar op één van die onderwerpen. "Wat onze leefwijze uniek maakt, is dat wij al die verschillende aspecten van ecologisch leven combineren. "We eten biologisch, veganistisch en suikervrij. We voeden onze kinderen op volgens de principes van natuurlijk ouderschap. Dat betekent, net als andere zoogdieren, je kindjes lang borstvoeding geven, ze bij je houden in een draagdoek en ook samen slapen, zolang de kinderen dat prettig vinden.

"We produceren minimaal restafval. We streven naar niet meer dan twee vuilniszakken per jaar. Tot nu toe is dat gelukt, we hebben op 1 juli onze eerste zak op straat gezet. Verder hebben we geen televisie, stereo, koelkast, diepvries, stofzuiger, oven, magnetron, wasdroger, vaatwasser en elektrische waterkoker."

De weinige, door drie zonnepanelen opgewekte, elektriciteit die het gezin verbruikt - "500 kWh per jaar, dat is ongeveer 15 procent van een gemiddeld gezin" - gaat naar de wasmachine, verlichting en de computer van Green Evelien. "Ons waterverbruik is spectaculair laag: 8 liter water per persoon per dag. Dat is ongeveer 7 procent van wat een gemiddeld mens dagelijks gebruikt."

Niet douchen
Hoe ze dat voor elkaar krijgt? "Wij douchen niet. Mijn vriend en ik wassen ons met koud water aan de wastafel. De kinderen krijgen wel twee maal per week een warm bad. Daarvoor warmen we regenwater op, uit de waterput in onze tuin waarop ook de wasmachine en het toilet zijn aangesloten. Handen wassen, de tafel schoonmaken, de vaat doen en de plantjes water geven gebeurt allemaal met water uit de regenput. In de keuken staat altijd een jerrycan regenwater klaar. Leidingwater gebruiken we alleen om te drinken en om mee te koken. Er zitten trouwens wel filters in die put hoor, die het regenwater zuiveren voor we het gebruiken."

Wat veelal de meeste verbazing wekt, is het ontbreken van zeep en shampoo bij de wasbeurten van het gezin. Ook wordt er nooit tandpasta aangeschaft, want Green Evelien maakt haar eigen tandpoeder, van natriumbicarbonaat met een paar druppels etherische pepermuntolie voor de smaak. "Wassen met zeep en shampoo is helemaal niet goed. Het ontvet je huid en je haar, dat in reactie daarop meer vet gaat aanmaken. Wat de meeste mensen doen, is eerst hun huid en haar ontvetten om het vervolgens weer in het vet te zetten met allerlei dure verzorgingsproducten."

Vroeger gebruikte Green Evelien 'natuurlijk wel' zeep en shampoo, net als ieder ander. "Je kunt daar ook niet zomaar mee ophouden, dat moet je langzaam afbouwen. Eerst ben ik mij minder vaak gaan wassen, om mijn lichaam voor te bereiden op minder vet aanmaken. Daarna ben ik steeds minder zeep en shampoo gaan gebruiken, totdat mijn huid en haar er helemaal aan gewend waren." Evelien haalt een hand door haar haren. "Je ziet het: helemaal niet vet." Vriend Marcel heeft gemillimeterd haar, daar is niet veel aan te zien. Maar de dikke blonde haardos van Olaf en de pijpenkrullen van Linde zien er inderdaad schoon en allerminst vet uit.

Behalve badderen in regenwater lijkt ook de veganistische en suikervrije voeding de kinderen geen kwaad te doen. Ze zien er blakend uit en springen en dansen onvermoeibaar door de kamer. Dat veganisme is er toevallig ingeslopen, vertelt hun moeder. "Ik at als kind al nooit vlees. Niet uit principe, vanwege dierenleed, maar gewoon omdat ik het niet lekker vond. De omslag naar veganisme heb ik gemaakt na een onderzoeksproject in de Amazone. Zonder koelkast in de tropen word je automatisch veganistisch, als je al vegetariër bent. Het beviel mij zo goed - al mijn eczeem verdween en ik voelde mij stukken fitter - dat ik terug in België besloot veganistisch te blijven eten."

Ook voor de kinderen is zo eten absoluut gezond, zegt Green Evelien. "Omdat veganistische voeding veel minder verzadigde vetten bevat. Wel bieden we onze kinderen meer eiwitrijke voeding aan dan we zelf eten, omdat kinderen een andere eiwitbehoefte hebben dan volwassenen. Eiwitten krijgen ze binnen via sojaproducten als tofoe en tempeh, kikkererwten, linzen, bonen en noten. Ik heb me daar erg in verdiept toen ik zwanger was van Olaf. Want het kan wel mijn principe zijn om zo te eten, ik zou toch niet willen dat mijn kinderen daardoor gezondheidsklachten zouden krijgen. Wij zijn dus ook niet van de rauwkost, zoals die Nederlandse moeder met haar zoontje!"

Rozijntjes
Is Green Evelien niet bang dat haar kinderen straks te veel een uitzonderingspositie innemen bij andere kinderen? "Olaf gaat nu twee ochtenden per week naar een klasje hier in de buurt. De juffrouw heb ik een zakje rozijntjes gegeven. Als er een kindje jarig is en er wordt snoep rondgedeeld, krijgt hij een handje rozijntjes. Dat gaat zonder problemen. Natuurlijk krijgen wij commentaar: wij zouden onze normen projecteren op onze kinderen. Maar dat doen alle ouders. Ook de ouders die hun kinderen twee keer per week meenemen naar McDonald's - en dat is nog ongezond ook. Wij benadrukken vooral wat ze allemaal wél mogen in plaats van wat ze niet mogen."

De keukenkastjes van huize Green Evelien puilen uit van de grootverpakkingen. Enorme papieren zakken met rijst, meel, boekweit, couscous, pasta, quinoa, amaranth, muesli, sesamzaad, noten, kikkererwten, bonen, linzen, en grote kartonnen dozen met vijgen, abrikozen, rozijnen. Zo groot inkopen heeft als voordeel dat je niet vaak boodschappen hoeft te doen, daardoor kilometers bespaart en de papieren en kartonnen verpakkingen naar het oud papier kunt brengen voor recycling.

"We maken alles zelf, soepen en sauzen, met verse ingrediënten zonder toevoegingen. Geen pakjes, geen zakjes, geen blikjes, geen plastic verpakkingen. Bonen en kikkererwten weken we zelf. In onze tuin hebben we elf kweekbedden waarin we groenten en kruiden telen, en in de boomgaard staan fruitbomen, bessenstruiken en een hazelaar. Groenten kunnen we ook zonder koelkast lang goed houden, in een bak met wat nat zand. Het lijkt allemaal erg tijdrovend en ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Daar groei je in."

Bovendien delen Green Evelien en Marcel hun leven bewust zo in, dat ze ook tijd hebben voor deze manier van huishouden. Ze werken allebei twee dagen per week. "Meer dan genoeg om van rond te komen en te sparen," zegt Green Evelien. "We kopen geen nieuwe kleding, op biokatoenen ondergoed na, en hoeven ook geen dure crèche te betalen, want een van ons tweeën is altijd thuis." De enige concessie aan hun uitzonderlijk ecologische leefwijze staat naast het huis: een auto. Green Evelien 'haat' auto's en reist als het even kan per trein, maar zonder auto komt zij onmogelijk op tijd op haar werk.

Vriend Marcel heeft voor het afscheid nog koekjes gemaakt, een lekker mengsel van abrikozen, havermout en nog zo wat ingrediënten. Het bezoek krijgt er een papieren servetje bij. Dat vindt zoon Olaf mooi, hij wil er ook graag een. "Nee Olaf", zegt moeder Green Evelien beslist, "dat krijg je niet, want dat is afval." Om de vuilniszak van het gezin niet extra te belasten, gaat het servetje mee naar Nederland.

Wie is Green Evelien?
Green Evelien (1981) haalde een master bos- en natuurbeheer aan Wageningen Universiteit en een bachelor filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Bij de Indianen in het Amazonegebied deed ze ethnobotanisch onderzoek naar geneeskrachtige planten. Ze werkte 2,5 jaar bij Velt, de Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren, gaf energieconsulten bij particulieren en volgde een opleiding ecologische filosofie en politiek. In 2011 organiseerde Green Evelien de No Impact Week in Vlaanderen. Momenteel geeft ze biologie, natuur- en scheikundelessen op een middelbare school in Aarlen, werkt ze aan een filosofisch onderzoek 'Is natuur natuurlijk' en verzorgt ze lezingen en presentaties.

Green Eveliens activiteiten zijn te volgen op: www.BespaarEnergie.com, www.GreenEvelien.com en www.GroeneAgenda.com.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden