Green Challenge-prijs duwtje in de rug voor jonge, duurzame ondernemers

Een half miljoen euro voor de uitwerking van het beste duurzame idee. Donderdag maakt de jury van de Postcode Lottery Green Challenge bekend wie dat bedrag wint.

De genomineerden van de Green Challenge hebben gemeen dat ze allemaal technische hoogstandjes hebben bedacht, die soms moeilijk te begrijpen zijn. Het ingenieuze idee is er vaak al wat langer, maar om verder te komen, hebben ze geld nodig.

De hoofdprijs van deze wedstrijd - 500.000 euro - zorgt voor een start waar de meeste beginnende ondernemers alleen maar van kunnen dromen.

En het geld helpt, zo vertelt de Nederlander Igor Kluin, de allereerste winnaar van de Green Challenge in 2007. Hij had Qbox bedacht, een energiemodem. Deze verzamelt gegevens van een gebouw en schakelt apparaten aan of uit, om verspilling tegen te gaan.

Als de zonnepanelen thuis energie opwekken, zonder dat er iemand in huis is, dan kan die energie bijvoorbeeld naar de buren, die wel thuis zijn. Ook is het mogelijk om van tevoren te bepalen dat de wasmachine na anderhalf uur klaar moet zijn. Dan schakelt de modem de wasmachine uit.

Na het winnen van de Green Challenge heeft Kluin het systeem verder ontwikkeld. "We hebben met het geld proeven kunnen doen in woningen om te kijken hoe het systeem functioneerde. Dankzij de wedstrijd hebben we de tijd kunnen nemen om resultaten te krijgen. De proeven zijn nu afgerond en we zijn bijna klaar voor productie."

Onder de finalisten dit jaar zitten twee Nederlanders. Een van hen is Peter van Dommele. Hij ontwikkelde het 4-D Kameleonsysteem. Dat bestaat uit ronddraaiende schermen, die op muren van gebouwen geplaatst kunnen worden. Ze kunnen zonne-energie absorberen, regenwater afvoeren, stikstof neutraliseren, fijnstof opvangen én dienen als reclameoppervlak.

Van Dommele: "Als je om je heen kijkt, zie je dat we heel veel oppervlakte hebben, waar niks mee gebeurt. Dat heeft me altijd geboeid. Iedere muur kan op deze manier 24 uur per dag meewerken aan het klimaat- en toekomstbestendig maken van onze samenleving."

Het prototype is klaar om de markt op te gaan. Mocht Van Dommele de Green Challenge winnen, dan wil hij het geld gebruiken voor het opstarten van enkele maatschappelijke projecten. Zo wil hij de schermen installeren bij scholen, sportverenigingen en in een ontwikkelingsland.

De Green Challenge is in 2007 opgericht door de Nederlandse Postcode Loterij om bij te dragen aan een groenere wereld. De internationale competitie richt zich op creatieve en innovatieve denkers die een gedetailleerd businessplan moeten inleveren. Vorig jaar won de Amerikaan Scot Frank met een draagbare en multi-inzetbare zonnecollector.

De erejuryvoorzitter dit jaar is William McDonough, medeauteur van het bekende boek 'Cradle to cradle: remaking the way we make things', waarin wordt betoogd dat alle gebruikte materialen kunnen worden ingezet voor het opnieuw maken van een product. Ook Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks zit in de jury.

Marjolein Helder richtte samen met haar collega David Strik in 2009 Plant-e op. Dit bedrijft werkt aan een nieuwe technologie die continu elektriciteit opwekt uit het groeiproces van levende planten. Er wordt gebruik gemaakt van de fotosynthese, waarbij planten licht gebruiken om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten. Een deel van de organische stof die de plant produceert, verdwijnt in de aarde. Bacteriën leven daarvan en geven elektronen af die met een elektrode kunnen worden opgevangen door Plant-e.

Helder: "Enerzijds willen we groene elektriciteitsdaken gaan ontwikkelen en anderzijds willen we het systeem gebruiken voor ontwikkelingslanden en afgelegen gebieden waar geen stroom is. Uiteindelijk willen we op grote schaal elektriciteit opwekken. Dan kun je bij wijze van spreken van alle natuurgebieden elektriciteitscentrales maken."

De Brit Nick Christy bedacht een douche, waarbij water op een hygiënische manier wordt hergebruikt. Tijdens het douchen wordt het water opgevangen, en door een speciale pomp gefilterd.

Het vieze water (30 procent) verdwijnt en de rest wordt hergebruikt, ook eventuele bacteriën gaan dood. Daarna komt het water weer door de douchekop tevoorschijn.

Christy: "Er zijn een aantal prototypes, maar we zijn nog lang niet zo ver. Om het verder te ontwikkelen is nog meer geld nodig, dat is de reden waarom we meedoen aan de Green Challenge."

De resterende ideeën bestaan uit een systeem dat op zonnepanelen geplaatst kan worden en dat met de zon meedraait en een energiebesparend koelings-, verwarmings- en ventilatiesysteem. Ook is er een app ontwikkeld die de CO2-uitstoot van de reis van een gebruiker registreert en alternatieve reismogelijkheden aanbiedt.

De Green Challenge wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Uit 81 landen kwamen 717 inzendingen binnen. Er zijn inmiddels zes finalisten over. Naast de hoofdprijs van een half miljoen euro, heeft de jury nog prijzen van 200.000 euro te vergeven aan de creatieve geesten die op plaats twee en drie eindigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden