'Greatest hits'-serie over de Bijbel komt naar Nederland

Fragment uit de serie Beeld Lightworkers Media
Fragment uit de serieBeeld Lightworkers Media

De appel, de slang, de vernietiging van Sodom, de kruisdood van Jezus: Hollywood is er nog lang niet op uitgekeken. Televisieserie The Bible bleek eerder dit jaar zelfs een onverwachte kijkcijferhit. De Evangelische Omroep haalt de serie nu naar Nederland.

The Bible vat de Heilige Schrift bondig samen: kijkers laveren in tien uur van Adam en Eva naar Jezus' wederopstanding. De EO noemt nog geen datum, maar hoopt de serie begin 2014 te kunnen uitzenden.

Het 22 miljoen dollar (16,8 miljoen euro) kostende project wordt ondersteund door kerken en christelijke organisaties, maar het idee voor de serie komt niet uit christelijke kring. Wel zouden de makers begeleid zijn door maar liefst 40 religiewetenschappers, opdat er geen theologische en historische missers gemaakt zouden worden. De afgelopen maand beleefde hij zijn primeur op de Amerikaanse History Channel.

Wel erg veel aandacht voor lijden
'Inderdaad geen middel om zieltjes te winnen', constateerde The New York Times na het zien van de serie. 'De nadruk ligt op lijden, niet zozeer op momenten van vreugde.' De makers zouden daarin soms zelfs doorslaan. 'Jezus wordt niet gewoon geboren in een stal, zijn geboorte valt midden in wat nog het beste te omschrijven valt als een orkaan. Waarom genoegen nemen met een beetje tegenslag als je er enorm mee kunt uitpakken?

Ook The Hollywood Reporter stoorde zich aan het donkere karakter. 'De Bijbel is niet voor niets het bekendste en meest gelezen boek in de geschiedenis van de mensheid. Het is enerverend, interessant en vol hoop.' The Bible, zo oordeelde de filmsite streng, 'is geen van allen'. De keuze om de Schrift samen te vatten in 'greatest hits' was 'te ambitieus' en het resultaat 'te gefragmenteerd'.

De recensies waren nog nauwelijks verschenen of het Amerikaanse televisiepubliek liet al weten dat het een andere mening was toegedaan. Wekelijks trok de serie 10 tot 15 miljoen kijkers. Daarmee was het op slag een van de populairste programma's.

'Ontroerend en trouw aan de geest van de tekst'
'Deze keer heeft Hollywood het wél begrepen', prees The Christian Post. De evangelicale nieuwssite deelde een van de grootste complimenten uit die het kon geven: het achtte de serie trouw aan de geest van de bijbelse teksten. Tegelijk is The Bible volgens de Post 'overtuigend, soms grauw en geestelijk ontroerend'.

Bloggers hielden zich de afgelopen weken vooral bezig met de satanfiguur uit de serie. De Marokkaanse acteur Mohamen Medhi Ouazanni wel erg veel lijken op Barack Obama. Suggereerden de makers daar misschien mee dat de president de belichaming van het kwaad was? Hun reactie was kort en duidelijk: nee, iedere gelijkenis berust op toeval.

De satanfiguur: familie van Barack Obama? Beeld Lightworkers Media
De satanfiguur: familie van Barack Obama?Beeld Lightworkers Media
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden