Grauwe Londense buitenwijk wil net als Barcelona worden

Het is iets wat je op feestjes beter stil kunt houden: wonen in Barking, een van de buitenwijken aan de oostelijke rand van Londen. Het is de laatste metrohalte aan de Hammersmith and City Line, als onderweg echt iedereen al is uitgestapt. Troosteloos is de meest gehoorde omschrijving van de wijk. Verval, mislukte pogingen tot aantrekkelijke nieuwbouw en onbegrijpelijke moderne kunstwerken domineren de straten.

Ook al schijnt de zon, dan nog voelt het er grijs en grauw aan. Onlangs opende in het centrum een Morrisons-supermarkt, een dertien-in-een-dozijn-grootgrutter in Groot-Brittannië. Maar volgens de Londense Evening Standard werd de nieuwe supermarkt verwelkomd alsof 'de nieuwe Harrods', de meest chique keten, was binnengehaald'. Het vat goed samen hoe de rest van Londen naar zijn oostelijke uithoek kijkt.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat uitgerekend Barking deze maand is uitgeroepen tot Groot-Brittannië's meest miserabele plek om te wonen. Weinigen lijken er echt gelukkig. De meest genoemde reden om er toch een huis te betrekken: de voor Londense begrippen relatief lage huurprijzen.

Bijna twee derde van de inwoners stemde voor Brexit, terwijl de uitslag in de rest van de hoofdstad overal omgekeerd was. Londen wilde in grote meerderheid in de EU blijven; dat klikt niet echt. Maar er gloort hoop aan de horizon voor Barking. Al lange tijd zijn er plannen om de wijk een complete metamorfose te laten ondergaan. En de huidige, zeer positief en energiek ingestelde stadsdeelraad wil nu doorpakken. Ze willen dat er een soort Barcelona aan de Theems verrijst. De ligging, aan de oevers van de rivier, biedt mogelijkheden voor mulle zandstranden, een sjieke boulevard, aantrekkelijke eetgelegenheden en fraaie appartementencomplexen.

Op papier, althans. Op dit moment zijn die oevers nog vooral braakliggend terrein. Verontreinigd door inmiddels verdwenen industrie. Er is dus enige visie voor nodig om er een nieuw Barcelona te zien ontstaan.

Vergeet Brighton

In 2025 moet het allemaal zijn voltooid. Dan hoopt het gemeentebestuur de welgestelde Londenaren per veerdienst over de Theems vanuit het centrum naar Barking te lokken. Vergeet Brighton of Cornwall, kijk eens naar het oosten, is hun motto. "Dit moet de perfecte plek worden om af te koelen als het in Londen te heet is", zei gemeenteraadslid Darren Rodwell afgelopen week vol goede moed. "Barcelona wist zijn verloederde havengebied ook om te bouwen tot een zeer aantrekkelijke promenade. Ik zie niet in waarom Barking dat niet zou kunnen."

De geboortewijk van beroemde voetballers als John Terry en Bobby Moore en ook van Downton Abbey-actrice Michelle Dockery (Lady Mary) wil zichzelf op de kaart zetten, zover is duidelijk.

Maar niemand lijkt het serieus te nemen. "Waar komt de Sagrada Familia? Is Gaudí al gebeld?", grappen Britten op sociale media.

Nee, het vergt zelfs voor de grootste dromers te veel voorstellingsvermogen om van Barking een Barcelona te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden