'Gratis stadsbus Eindhoven een succes'

EINDHOVEN (ANP) - De proef met gratis openbaar busvervoer voor kinderen tot twaalf jaar en 65-plussers in Eindhoven is een succes. Dat stelde wethouder Erik Merrienboer vrijdag tijdens de presentatie van onderzoekscijfers.

Sinds 1 maart kunnen kinderen en senioren tijdens de daluren gratis reizen op de stadsbus. De gemeente Eindhoven heeft daarvoor 55.000 persoonlijke buspassen toegezonden aan 35.000 ouderen en 20.000 kinderen.

Tellingen en een enquête onder de Eindhovense bevolking wijzen nu uit dat busmaatschappij Hermes sinds begin maart 64 procent meer kinderen heeft vervoerd. De toename onder oudere buspassagiers was 56 procent. Dat zou neerkomen op 1000 tot 1400 nieuwe busritten per werkdag.

Senioren

Door de gratis bussen neemt het aantal autoritten in de stad af met 400 per dag. Dat komt deels omdat ouders vaker hun kinderen begeleiden in het openbaar vervoer. Volgens de wethouder toont de proef aan dat gratis stadsbussen vooral senioren beter in staat stellen om maatschappelijk mee te doen.

Het gemeentebestuur gaat de proef uitbreiden met drie streeklijnen die tussen Eindhoven en de gemeente Best rijden. Doel is om de laatste 'witte vlekken' op te vullen waar nog geen gratis openbaar vervoer is. Volgens Merrienboer is het verder de bedoeling om stads- en streekbussen in de regio Eindhoven gratis te laten rijden voor de hele bevolking tijdens koopavonden in december.

De proef duurt tot en met 31 december 2008.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden