Gratis museum trekt geen nieuw publiek

Musea die experimenteren met gratis toegang op de woensdag, zoals Boijmans in Rotterdam en het Leidse Museum voor Volkenkunde, trekken die dag meer bezoekers. Maar dat zijn vooral mensen die toch al naar het museum gingen.

Dertien euro per persoon hadden Bob Corstens (20) en Rosa Schouten (20) moeten betalen voor de tentoonstelling over Magritte in Boijmans: de normale entreeprijs plus vijf euro toeslag voor Magritte. Maar omdat Boijmans sinds 1 januari gratis toegankelijk is op woensdag, konden ze gistermiddag voor vijf euro naar binnen. „Natuurlijk probeer je het op woensdag te plannen, als je toch al van plan was om deze tentoonstelling te bekijken”, zegt Corstens.

Sinds de invoering van de gratis woensdag is het in Boijmans drukker op deze dag. Het aantal bezoekers steeg met 35 procent, maar dat effect begint volgens directeur Sjarel Ex nu weer af te vlakken. Vooral het aantal groepen scholieren is toegenomen, maar dat heeft geen effect op het totaal aantal bezoekers of jongeren dat naar Boijmans gaat. Het gaat vooral om een verschuiving van de bezoekersstromen.

Het is precies wat Herma Hofmeijer, directeur van de Vereniging van Rijksgesubsidideerde Musea voorziet, als de musea een dag gratis worden. Zo lok je geen nieuwe bezoekers en ook niet meer jongeren en allochtonen. Daarom ziet ze niets in dit plan van PvdA, VVD en SP, die de toezegging kregen van een onderzoek naar de haalbaarheid van een gratis museumdag van minister Van der Hoeven (cultuur).

Ook de havo- en vwo-scholieren van de Fioretti Scholengemeenschap in Lisse die gistermiddag in Boijmans waren met hun leerkrachten, zouden niet naar het museum gaat omdat het gratis is. „Alleen als er wat te doen is, is het leuk. Alleen kijken is saai”, zegt een van hen, die bijval krijgt. Hun leerkracht, Yvette Thunnissen: „Dat geld kun je veel beter steken in het basisonderwijs. Daar moet je beginnen kinderen vertrouwd te maken met kunst. En doe dat dan in samenwerking met de musea in de buurt.”

Ook Hofmeijer is voor verbetering van het cultuuronderwijs op de scholen en de educuatieve programma’s van de musea. Ook zou het geld dat de politiek nu wil uittrekken voor een gratis museumdag volgens haar nuttiger besteed zijn door bijvoorbeeld het busvervoer naar de musea te financieren, wat nu voor veel scholen een struikelblok is. „Dan weet je tenminste zeker dat het geld terechtkomt bij de doelgroep die je op het oog hebt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden