Gratis kinderopvang kan de vrouw over de streep helpen

Om meer vrouwen aan het werk te krijgen wil de VVD de kinderopvang gratis maken. Helpt dat?

De kosten van kinderopvang zijn niet de reden dat zo weinig vrouwen aan het werk gaan. Toch denken onderzoekers dat het VVD-voorstel om kinderopvang gratis te maken wel het beoogde effect kan hebben.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onderzocht eerder dit jaar waarom vrouwen hun kinderen niet naar de opvang sturen. „Zelden werden kosten of beschikbaarheid als reden genoemd”, vertelt SCP-onderzoekster Wil Portegijs. Het zijn de huidige opvattingen over kinderopvang, die de grootste belemmering vormen, concludeerde het SCP: vrouwen hebben een gebrek aan vertrouwen in de opvang en willen zelf voor hun kinderen zorgen.

Vrijwel alle moeders vinden de kosten voor kinderopvang (te) hoog. Maar daardoor laten zij zich niet afschrikken, aldus Portegijs. Meer dan de helft van de moeders vindt dat een kind het best opgevangen kan worden door de eigen ouders. Driekwart wil de zorg maximaal twee dagen per week overgeven aan een ander. En dan het liefst aan opa en oma of andere bekenden.

„Wij hebben niet gekeken wat er gebeurt als de kinderopvang gratis wordt”, erkent Portegijs. „We onderzochten wat er zou gebeuren als de opvang iets duurder of iets goedkoper zou zijn. Ik vind het plan van de VVD om kinderopvang gratis te maken prachtig. Dat kan ertoe leiden dat meer vrouwen gaan werken.”

Zo neemt het volgens haar in elk geval één bezwaar weg. „Vrouwen zeggen vaak: als ik ga werken, gaat al mijn geld naar de kinderopvang. Dat blijkt in de praktijk helemaal niet waar, maar het is een opvatting. Het geeft vrouwen een excuus om niet te gaan werken, en dat verdwijnt als opvang gratis is.”

Hoe meer moeders verleid worden toch de kinderopvang te proberen, hoe meer zullen zien dat deze eigenlijk best leuk is voor hun kinderen, denkt zij. „Zo zou er toch iets in werking gezet kunnen worden.”

Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar kinderopvang in Amsterdam, gaat nog een stap verder. „Dit is een doorbraak. Het zou goed kunnen dat hiermee moeders ondanks hun aarzelingen over kinderopvang toch over de streep getrokken worden.” De gratis opvang moet wel gepaard gaan met het aanbieden van goede kwaliteit van de opvang, stelt hij.

Nederland zou hiermee opschuiven in de richting van het huidige beleid in de Scandinavische landen. „Opvang wordt dan meer dan een opvangplaats buitenshuis. Het is een serieuze opvoedomgeving buiten het gezin met goed opgeleide leidsters. Ik zou het heel goed vinden als het normaal werd dat 3 à 4 dagen in de week de kinderen daar worden opgevangen. En zelfs als het vijf dagen wordt. Waarom niet?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden