Gratis interrailpas voor tienduizenden jongeren

Een stoomtrein bij het Duitse Schierke. Beeld REUTERS
Een stoomtrein bij het Duitse Schierke.Beeld REUTERS

Gratis Europa ontdekken per trein, op kosten van Brussel. Het lijkt een droom, maar voor twintig- tot dertigduizend 18-jarigen zal dit werkelijkheid worden.

Redactie

Deze groep Europese jongeren kan vanaf komende zomer het continent verkennen met een door de EU betaalde interrailpas. De Europese Commissie stelt 12 miljoen euro ter beschikking om dit te realiseren.

De campagne #DiscoverEU moet de jongeren informeren, enthousiast maken voor het interrailen en bijdragen aan het gevoel van een Europese identiteit. Mochten de resultaten positief zijn, dan wordt de proef, die dit jaar begint, in 2020 omgezet in een definitieve regeling.

Wie in aanmerking komen voor dit treinavontuur, wordt mogelijk bepaald via een loterij of wedstrijd. Voor jongeren uit Cyprus of Malta wordt geld beschikbaar gesteld om de boot of het vliegtuig naar het vaste land te kunnen pakken.

Volgens Manfred Weber, Europarlementariër en de drijvende kracht achter het Interrailplan, is het voor jongeren belangrijk om de veelzijdigheid van Europa te ontdekken. Zelf reisde hij op 18-jarige leeftijd naar Groot-Brittannië. Weber ervoer op zijn reis hoe het was om Europeaan te zijn en met de gratis interrailpas wil hij deze ervaring doorgeven aan de nieuwe generatie jongeren. Voor hem is dit nog maar het begin, want Weber wil dat alle 18-jarige Europeanen de mogelijkheid hebben om het continent per trein te ontdekken.

Hierop is wel kritiek. Critici berekenden dat de gesubsidieerde interrailpas de EU tussen de 1,1 en 2,6 miljard euro gaat kosten als iedere 18-jarige er een cadeau krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden