Gratis fitnessen onder schooltijd

Het Rotterdamse Sint Franciscuscollege legde een fitnesszaal aan. Burgemeester Opstelten, zelf net 15 kilo lichter, wil er meer.

Overgewicht is een groeiend probleem onder jongeren. Inmiddels kampen meer dan 400.000 jongeren in Nederland met een bepaalde vorm van overgewicht. Het Citycollege Sint Franciscus in Rotterdam wil zijn leerlingen daarom aan het bewegen krijgen. Scholieren kunnen er onder lestijd gratis fitnessen.

„De rommelkelder van het Citycollege is in vier maanden tijd omgetoverd tot een fitnessruimte”, zegt schooldirecteur Willem Vonk. Alle leerlingen kunnen hier twee keer per week een uur aan hun conditie werken, op basis van een persoonlijk beweegplan.

FitClass, zoals het bedrijf heet dat het plan opstelt, is in 2003 in België opgericht door twee fysiotherapeuten. Gisteren opende FitClass zijn eerste eigen lokaal op het Citycollege. Het nieuwe sportconcept wordt gesteund door onder andere de Nederlandse Hartstichting en het Erasmus Medisch Centrum.

De komende drie jaar gaat FitClass de conditie testen van meer dan 100.000 leerlingen op 450 middelbare scholen in Nederland. In het mobiele testlab kunnen 650 leerlingen per dag getest worden. Ze krijgen allemaal een conditierapport en een beweegplan.

Burgemeester Opstelten gaf het startschot voor FitClass binnen het onderwijs. Als het aan hem ligt, werken binnenkort alle scholen in de Maasstad met zo’n bewegingsprogramma. Opstelten is zelf onlangs vijftien kilo afgevallen. Om dit goed te laten zien trekt hij zijn jasje uit en draait hij een rondje. „Maar ik doe nog te weinig aan sport”, geeft hij toe. „Over anderhalf jaar, als ik meer tijd heb, wil ik gaan roeien in een veteranen-acht.”

Na zijn speech geeft Opstelten, samen met een aantal leerlingen, een demonstratie. Hij doet zijn stropdas af, trekt een T-shirt aan van FitClass en stapt op de fiets. Als zijn hartslag de 140 bereikt, gaan de confettikanonnen af. Opstelten steekt zijn handen in de lucht. „Hoe voelt u zich?”, wordt hem gevraagd. „Prima”, zegt Opstelten. „Maar ik moet er nog veel aan doen.”

Stichting FitClass stelt de oefenruimte tot vier uur gratis ter beschikking aan de school. Ook de verbouwing en de training van de docenten lichamelijke opvoeding is door de stichting betaald. Om het programma toch rendabel te maken, kunnen ouders en buurtbewoners vanaf vier uur komen sporten. Lidmaatschap kost 450 euro per jaar.

Het programma is vooral bedoeld voor mensen die geen aansluiting kunnen vinden bij reguliere sportcentra, omdat ze hestellen van een ziekte, zelden of nooit gesport hebben of een gebrek aan zelfvertrouwen over het eigen lichaam hebben door overgewicht. Onder het motto: ’Doet pa mee of is pa moe?’ geven leerlingen het goede voorbeeld aan hun ouders. De leerlingen nodigen hen met een flyer uit om ook te gaan sporten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden