Gratis en voor niks: 300 klimaattips

"Schaf die weggooi-fietslampjes af."Beeld anp

De volgende belangrijke VN-klimaattop is eind dit jaar in Parijs. De wereld moet dan harde afspraken maken over beperking van de opwarming van de aarde. Honderd Nederlanders geven alvast tips aan de beleidsmakers.

Schaf die weggooi-fietslampjes af', oppert Joke Schole, kunstenaar en ontwerper in Amsterdam. "Terug naar de dynamo, maar dan zonder elektriciteitsdraden." En: "Bedrijven als Ikea zouden hun eigen grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal moeten hergebruiken."

Schole is één van de ruim honderd Nederlanders die op de website Klimaatplein.com oplossingen aandragen voor een nieuw klimaatakkoord. Wereldwijd hebben landen met elkaar afgesproken dat de temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden mag stijgen om onomkeerbare milieueffecten te beperken.

Verrassend
'Hoe ziet jouw klimaatakkoord eruit?' vroeg de maker van de site, Rob van der Rijt, aan de bezoekers van Klimaatplein. Er kwamen meer dan driehonderd voorstellen (iedere inzender mocht er drie leveren) en nog steeds worden persoonlijke klimaatakkoorden ingevuld op de site. Van der Rijt gaat de voorstellen overhandigden aan staatssecretaris Wilma Mansveld (milieu), die namens Nederland in Parijs zal onderhandelen.

Veel inzendingen zijn verrassend en origineel. Zoals die van Paula Steenwinkel, directeur van een bureau dat trainingen geeft in helder schrijven: "Vliegen duur maken. Dikke truien salonfähig maken. Warmte van douchewater hergebruiken. De hooikist in ere herstellen." Of die van Allard Couwenberg, brainstormer: "Maak inzichtelijk wie waar impact heeft op klimaatverandering, bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot per land of bedrijf verplicht openbaar te publiceren."

"Ik wil mensen een podium geven", zegt Rob van der Rijt. "Op de site maken zij zichtbaar wat zij willen aan maatregelen. Ik hoop dat er zo meer betrokkenheid ontstaat bij het klimaatakkoord van Parijs. Er moeten nu echt stappen worden gezet. De uitkomsten van eerdere klimaatconferenties waren misschien niet zo geweldig, maar het onderwerp staat nu wel serieus op de agenda. Ik hoop dat er straks in Parijs concrete afspraken worden gemaakt."

Veel belangstelling
Met zijn website wil Van der Rijt aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf een platform bieden voor energiebesparing en klimaatmaatregelen. "Voor gewone consumenten was er al genoeg, voor ondernemers van kleinere bedrijven was er nog niks." Met financiële steun van zo'n zeventig grotere bedrijven houdt Van der Rijt de drukbezochte website in de lucht. "Ik dacht: ik doe dit een jaar. Maar de belangstelling is groot."

Beeld Ideeën van Klimaatplein.com

Met de klimaattop in Parijs in het vooruitzicht wordt 2015 een belangrijk jaar, denkt hij. Inzenders van de persoonlijke klimaatakkoorden focussen vooral op de uitstoot van het broeikasgas CO2. Van der Rijt: "Veel mensen willen dat de kosten van CO2-uitstoot daadwerkelijk worden doorberekend in energiegebruik of in de prijs van producten. Zeker de helft wil dat."

Zwerius Kriegsman (gepensioneerd) pleit voor invoering van een CO2-heffing op de energie die gebruikt is voor het maken van geïmporteerde producten uit landen die geen CO2-heffing kennen. En verder: "Verlaag de belasting op arbeid en voer een CO2-heffing in, zodat de concurrentiepositie van ons land niet wordt aangetast."

Doorberekenen
Peer de Rijk, directeur van WISE, een organisatie die campagne voert tegen kernenergie en voor schone energie, is stellig in 'zijn' klimaatakkoord: hij wil dat de werkelijke milieukosten worden doorberekend in de prijs van elektriciteit, gas en autobrandstoffen. "Kern- en kolencentrales gaan dan dicht", aldus De Rijk. Verder hoopt hij dat in Parijs de intensieve veehouderij aan banden wordt gelegd: in naam van de beschaving en toekomstige generaties. Ook bepleit hij een sterke vermindering van de automobiliteit door belastingmaatregelen en strenge wetgeving voor binnensteden.

Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland, zou graag zien dat 'de knapste communicatie- en gedragsdeskundigen' werken 'aan positieve framing van klimaatneutraal en aan shaming van onduurzaam gedrag'.

Evert du Marchie van Voorthuysen, directeur van een stichting ter bevordering van zonne-energie, wil dat in Parijs een verdrag wordt gesloten met Marokko of Tunesië 'om samen maximaal effectief zonne-energie toe te passen'.

Ministerie van energie
Meiny Prins, directeur van een bedrijf in duurzame oplossingen voor klimaatbeheersing wil dat duurzame energie net zo wordt behandeld als fossiele energie: "We betalen met z'n allen mee aan de infrastructuur voor fossiele energie, maar niet voor die van duurzame energie: het wordt tijd voor een Wet gelijke behandeling van Energie."

Duurzaam ondernemer Alfons Wispels wil een ministerie van energie. "Energie is voor Nederland en EU prioriteit voor vrede en veiligheid", schrijft hij. Verder pleit Wispels voor een onderwijsprogramma voor alle jongeren van Nederland: "Duurzaamheid begint bij educatie."

Een pleidooi dat ook door Jan Jonker, hoogleraar duurzaamheid in Nijmegen, wordt gedaan. En door Renzo Deurlo, oprichter van een bedrijf in duurzame verlichting. Hij wil een campagne op lagere scholen over gevolgen en oplossingen voor klimaatverandering. Thijs Huijs, manus-van-alles bij een koffie- en theebedrijf, zoekt het vooral in groene oplossingen: "Plant bomen. Overal waar het maar enigszins kan. Zo veel en zo vaak mogelijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden