Gratis colleges uit Delft voor de hele wereld

moocs | reportage | De TU Delft zet colleges online. De miljoenste inschrijving is binnen.

PETRA VISSERS en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

Hij wipt nog even op zijn voeten, trekt zijn riem recht en begint dan te praten. Universitair docent Emile Chappin neemt een filmpje op voor een van de zogeheten moocs van de Technische Universiteit Delft. Een 'massive open online course' over duurzame energie. Oftewel: een gratis collegereeks met online filmpjes, opdrachten en discussiefora. Studiepunten levert het niet op, maar wie wil kan voor 49 dollar een certificaat kopen van afronding.

De acht minuten durende uitleg van Chappin over het Europese CO2-beleid wordt dit najaar door duizenden, zo niet tienduizenden mensen over de hele wereld bekeken.

Nederlandse universiteiten, met de TU Delft voorop, laten zich inspireren door het van oorsprong Amerikaanse fenomeen. Gisteren werd een mijlpaal behaald: de miljoenste inschrijving kwam binnen voor een van de 36 moocs die de universiteit op dit moment aanbiedt. In drie jaar tijd heeft het online onderwijs een hoge vlucht genomen.

Ze zaten er al even op te wachten. "Op den duur werden de colleges zo populair dat we dachten, die miljoenste, die gaat er wel komen", zegt Jan-Henk van der Werff van de Delftse 'extension school'. Die ondersteunt en helpt docenten met het ontwikkelen van de collegereeksen en met de scripts voor de filmpjes.

Drie mensen zijn vandaag aanwezig om alles in goede banen te leiden: de regisseur, een student die de autocue bedient en de student-assistente die heeft geholpen met het schrijven van het script.

"Ik geef het college, maar hier zit een heel team op", vertelt Chappin. "Die teksten bijvoorbeeld zijn altijd te lang. Onderzoekers hebben natuurlijk de neiging om alles te willen vertellen." Hij vindt het wel mooi: de lampen, de camera's, de regisseur met zijn 'opname in 5-4-3-2'. "Ik ben ook muzikant, dus ik vind het leuk, een beetje performen."

Veel van de studenten die zijn filmpjes straks bekijken wonen in de Verenigde Staten. Twintig procent van de inschrijvingen komt uit dat land. Niet zo raar, want het platform waarop de universiteit publiceert is Amerikaans. De andere grote groep is opvallender: veertien procent van de studenten woont in India.

"Ik denk omdat India een jonge snelgroeiende bevolking heeft die behoefte heeft aan onderwijs", zegt Van der Werff. "De overheid kan dat niet bijbenen." De TU Delft wil kennis overbrengen, zegt hij meermaals. "Hartstikke leuk dat we hier mensen opleiden in de transitie naar duurzame energie. Maar het moet nú gebeuren. En niet alleen in Nederland."

Verder ziet hij de gratis colleges vooral als manier om werknemers bij te scholen, of voor iedereen die gewoon, voor de lol, iets nieuws wil leren. En vooruit, ook een beetje als reclame. Het aantal buitenlanders dat in Delft studeert stijgt en een deel van die groep heeft de universiteit leren kennen dankzij de moocs.

"Over een paar jaar is de balans tussen online-onderwijs op colleges op de campus heel anders", voorspelt Van der Werff. Niet dat het persoonlijk contact verdwijnt, maar de moocs hebben wel invloed. "We hebben een docente die online-filmpjes opgeeft als voorbereiding. Als ze ziet dat sommige vaak opnieuw worden bekeken, besteedt ze daar tijdens het college extra aandacht aan."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden