'Gratis apps verzamelen informatie gebruiker'

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Wie op zijn smartphone een gratis applicatie installeert, geeft daarmee persoonlijke informatie prijs aan het bedrijf dat de app ontwikkelde. Dat meldt het Belgische Test-Aankoop donderdag op basis van een eigen analyse van een twintigtal populaire apps.

De consumentenorganisatie van onze zuiderburen waarschuwt gebruikers om zich goed te informeren over wat ze precies vrijgeven wanneer ze een app installeren. Een aantal apps eist immers toegang tot gegevens zoals de locatie van de gebruiker, zijn contactenlijst of zelfs zijn wachtwoorden. Die informatie wordt bovendien vaak doorverkocht en gebruikt voor gepersonaliseerde reclame.

Ontwikkelaars verdienen met die gegevens hun geld, ook al is de app zelf gratis. Grote bedrijven zijn bereid om veel geld te betalen voor persoonlijke informatie over het gedrag van de consument en om vervolgens gerichte reclamecampagnes te voeren.

Transparantie
'De transparantie is vaak ver te zoeken', zegt Test-Aankoop. De consumentenorganisatie vraagt ontwikkelaars van apps dan ook om alleen machtigingen te vragen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de app. Dikwijls is dat echter niet het geval. Zo haalt Test-Aankoop het voorbeeld aan van apps als TuneIn Radio en Angry Birds, die op regelmatige tijdstippen de locatie van de gebruiker doorsturen naar servers van een derde partij.

De consumentenorganisatie wijst op het grote verschil tussen de verschillende besturingssystemen. Zo laat het besturingssysteem iOS 7 de gebruiker toe om een keuze te maken in de machtigingen van de app, terwijl gebruikers van Android en Windows Phone alle machtigingen goed moeten keuren. Doen gebruikers dat niet, dan kunnen ze de app helemaal niet gebruiken. Windows Phone gaat nog een stap verder. Bij dat besturingssysteem kan de gebruiker niet eens zien welke machtigingen hij aan een app geeft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden