Gratis app als 'leugendetector' voor Amerikaanse campagnespots
Wie een leuk nummer op de radio of in een discotheek hoort, kan apps zoals SoundHound of Shazam gebruiken om de artiest en de naam van het nummer op te sporen. De apps herkennen het nummer en geven vervolgens informatie. Studenten van de technische universiteit in Massachussetts (MIT) hebben nu een app ontwikkeld die hetzelfde doet, maar dan voor campagnespots. Zo hopen ze de verkiezingen transparanter te maken.
Dat schrijft Mashable. De 'Super PAC App' beluistert een campagneboodschap op televisie en vergelijkt de geluidsgolven met een database. Wanneer er een match wordt gevonden, toont de app allerhande informatie over de desbetreffende campagnespot: wie heeft ervoor betaald, hoeveel kost de campagne? Vervolgens wordt de gebruiker doorverwezen naar onafhankelijke websites die campagnes controleren op hun waarheidsgehalte, zoals PolitiFact of FactCheck.org. Gebruikers kunnen middels een soort sterrensysteem ook aangeven hoe betrouwbaar zij de spot zelf vinden.
Lobbygroepen
De app is vernoemd naar de Political Action Committees (PACs), lobbygroepen die zich actief bezighouden met het beïnvloeden van de verkiezingscampagnes door anoniem geld naar de partijen door te sluizen. 'Super PACs' bestaan pas sinds 2010. Zij mogen alleen onafhankelijke uitgaven doen, maar zijn niet gebonden aan een maximum en mogen presidentskandidaten ook direct aanvallen.
Het controleren van de feiten uit de campagnespots is om die reden tijdens deze verkiezingen extra belangrijk, zegt Dan Siegel, één van de ontwikkelaars van de app, tegen CNN. 'Er wordt veel geld aan deze campagnes uitgegeven en dat gaat allemaal op aan televisiespots. Openheid daarover is dus cruciaal.'
Het grootste deel van de gegevens in de database van de app stamt van YouTube. De meeste videospotjes worden namelijk onmiddellijk op de videowebsite van Google geplaatst zodra ze zijn uitgebracht. Op dat moment wordt het geluid van de spot automatisch in de database van de Super PAC App geplaatst.