Gratin van kool en couscous

- 1 eetlepel olijfolie + iets voor het invetten van de schaal, 360 gram tofugehakt of ander vegetarisch gehakt, 2 theelepels bloem, zout, peper, 1 (rode) ui, 2 theelepels kerriepoeder, 6 takjes platte peterselie + 3 takjes voor de garnering, 1 eetlepel grove mosterd, 1,5 dl water, 500 gram groene kool, 200 gram couscous, 5 dl kokend water, 1 dl room of crème fraîche, geraspte kaas en/of klontjes boter.

Sonja van de Rhoer

Kool en dan met name de bewaarkool witte kool is het hele jaar verkrijgbaar. Spitskool en Chinese kool zijn er van april tot december met een grote aanvoer van mei tot september. Groene kool komt deze maand weer op de markt met zijn decoratieve kleur en blad. Kool is rijk aan vitamine C en is een smakelijke en goedkope wintergroente.

Verhit de olijfolie in een braadpan, voeg het tofugehakt in porties toe, bestuif het met wat bloem en bak het al roerende en minuut of drie aan. Neem het gehakt uit de pan en breng het op smaak met zout en peper.

Pel de ui en hak deze fijn. Hak de zes takjes peterselie fijn. Bak de ui met het kerriepoeder en de peterselie in het achtergebleven bakvet aan. Roer de mosterd erdoor en schenk het water erbij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en voeg het gehakt weer toe. Laat zachtjes circa 10 minuten doorkoken.

Verwarm de oven voor op 220° C.

Maak de kool schoon, verwijder de stronk en lelijke buitenste bladeren. Snijd de kool in repen van circa 1 cm breedte.

Doe de couscous en de gesneden kool in een grote schaal. Schenk het kokende water eroverheen en laat samen circa 5 minuten staan. Roer de room erdoor en breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Vet de ovenvaste schaal in met olijfolie. Vul de schaal met afwisselend een laag tofugehaktmengsel en kool-couscous. Bestrooi met geraspte kaas en/of verdeel er klontjes boter overheen.

Bak circa 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en bestrooi voor het serveren met de achtergehouden fijngehakte platte peterselie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden