Gratie voor Britse homo's? Prins William en Kate tekenen er niet voor

(TROUW)

De Britse prins William en zijn vrouw Kate verlenen geen steun aan de campagne om veroordeelde Britse homoseksuelen gratie te verlenen. Ze vinden de rehabilitatie een zaak van de regering, en verder laten ze zich er niet over uit.

De krant The Guardian plaatste dit weekeinde een open brief, inmiddels door 49.000 mensen ondertekend, waarin het prinselijk paar wordt opgeroepen mee te doen aan de campagne. Het gaat om eerherstel voor 50.000 homo- en biseksuele mannen die in de twintigste eeuw onder de oude Britse zedenwet zijn vervolgd voor hun geaardheid. De slachtoffers, van wie er nog 15.000 in leven zijn, werden vaak ontslagen en chemisch gecastreerd.

Een van de ondertekenaars is acteur Benedict Cumberbatch. Hij is momenteel te zien in de film 'The Imitation Game' als de briljante wiskundige Alan Turing, die in de Tweede Wereldoorlog de geheime code van de nazi's kraakte en die na de oorlog zelfmoord pleegde, geestelijk en lichamelijk gebroken door de Britse homovervolging.

Zestig jaar later, in 2013, kreeg Turing eerherstel. De Britse koningin schonk hem 'vergiffenis'. Een gotspe, zegt acteur Cumberbatch in de krant The Independent, want Turing had niets misdaan. Volgens Cumberbatch zou de Britse overheid eerder vergiffenis moeten vrágen, vanwege de schandalige behandeling van homo's in het verleden. Maar zijn oproep aan het prinselijk paar om hierin mee te gaan, is dus van de hand gewezen.

De Britse acteur Stephen Fry tekende de petitie wel. Hij wil bovendien een campagne lanceren om Turings hoofd afgebeeld te krijgen op de bankbiljetten van 10 pond.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden