Graspieper verslaat vink en spreeuw op trekvogelteldag

Het is voor het eerst dat de graspieper het meest gezien is in Nederland tijdens de jaarlijkse teldag.Beeld thinkstock

De graspieper is vandaag tijdens de landelijke trekvogelteldag het vaakst geteld, op de voet gevolgd door de vink en spreeuw. Dat is voor het eerst. Voorgaande jaren was de spreeuw altijd de aanvoerder top 10.

Duizenden vogelaars telden vandaag door het hele land, op meer dan 150 verschillende locaties, zoveel mogelijk vogels. In totaal telden de vogelaars 321.563 vogels en werden 175 verschillende soorten waargenomen. Van de graspiepers werden er meer dan 100.000 gezien.

Dat de graspieper zo vaak gezien werd, heeft ook te maken met de wind, aldus Vogelbescherming Nederland. Door de zwakke wind uit het zuiden hadden de vogels afkomstig uit Noord-Europa namelijk wat tegenwind. "Dat zorgt er voor dat met name kleine vogels als graspieper en vink laag vliegen en dus vaak gezien worden."

De zeldzaamste vogel die gezien werd, was de alpengierzwaluw bij Leusden. Die komt doorgaans in de bergen van Zuid-Europa voor.Beeld thinkstock

Slechte vliegers
Door de wind kwamen nog meer kleine vogels in de top tien terecht. Naast de graspieper werd ook de vink, kneu en boerenzwaluw vaak gespot. Volgens de Vogelbescherming komt dit omdat graspiepers en andere kleine niet de beste vliegers zijn. Bij lichte tegenwind vliegen ze daarom al snel een stuk lager. Daarnaast speelt mee dat een groot deel van de graspiepers uit Noord-Europa op dit moment op trek is, wat kan verklaren waarom de vogel zo vaak gezien werd.

De zeldzaamste vogel die gezien werd, was de alpengierzwaluw bij Leusden. Die vogel wordt normaal gesproken alleen in de bergen van Zuid-Europa gezien. Volgens de Vogelbescherming was hij naar alle waarschijnlijkheid verdwaald.

De vogeltelling gebeurde vandaag in het kader van de Euro Birdwatch, waar meer dan 35 landen in Europa aan mee doen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden