Grappig zijn moet je soms aan professionals overlaten

Op een willekeurige tv-avond zie je zoveel pratende BN-hoofden die proberen lollig te zijn, dat je wel eens zou vergeten dat komedie een vak is. Je wordt er aan herinnerd bij het zien van 'Comedy Live', op zaterdag bij BNN. 'Comedy Live' is de Nederlandse versie van 'Saturday Night Live', al 35 jaar een begrip in Amerika buis. 'SNL' heeft in de loop der tijd een bijna onaantastbare status gekregen als de springplank voor komisch talent als Bill Murray, Chris Rock en Tina Fey, maar wie vaak kijkt weet dat het in de praktijk heel wat flauwe afleveringen heeft.

Toch schuilt er een enorme kracht in een programma gemaakt door een vaste groep tekstschrijvers, acteurs en getrainde grappenmakers die wekelijks commentaar levert op de actualiteit. Het zal de combinatie zijn van hun professionaliteit en de relatieve haast waarmee het in elkaar wordt gezet, een energieke mix die Van Kooten en De Bie en hun erfgenamen van 'Kopspijkers' en 'Koefnoen' ook al beheersten.

Met de eerste aflevering ging de show, live uitgezonden vanuit het Compagnietheater in Amsterdam, wat stroef en met bescheiden kijkcijfers van start. De hit 'Ik Hou van Holland', tegelijkertijd elders uitgezonden, speelde daarbij misschien een rol, maar naar binnen gekeerde Delfts blauw & rode tulpen-gezelligheid is geen serieuze concurrentie voor slimme satire. Evengoed creëerde Jan Jaap van der Wal, een van de initiatiefnemers, in de derde aflevering met veel vlaggezwaai een geestig, genereus 'introommoment' voor de 'Holland'-fans die het de komende tijd zonder hun programma moeten stellen.

Tegen die tijd hadden de cabaretier en zijn collega's, waaronder Sander van Opzeeland, Lies Visschedijk, Remko Vrijdag en Kirsten Mulder overigens al aangetoond dat hun programma een zonnige toekomst heeft, al zal het niet met een miljoenenpubliek zijn. Niet iedereen zit te wachten op een maffe sketch die inhaakt op het nieuws met twee blonde kakkineuze vrouwen die misschien een tikje te veel verwesterd zijn om te kunnen worden teruggestuurd naar geboorteland Afghanistan. Of een satirisch commentaar op de cultuurbezuinigingen, waarin een horkerige interviewer een ingewikkeld doenerige theaterregisseur klem praat. Het zijn slim geschreven, uitstekend geacteerde, levendige televisiemomenten die duiden op vakmanschap maar door kleine oneffenheden een rafelige charme hebben.

De vaste kern ontvangt wekelijks een gast die, ervaren of niet, figureert in monologen en gespeelde scènes. Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert (te zien met gitaar), cabaretier Najib Amhali ("Ik speel géén moslimterrorist!") zijn al langs geweest, en afgelopen zaterdag was SP-voorman Emile Roemer aan de beurt. Aan hem heb je een goeie, want de sportieve socialist laat vaker op tv zien met bijna evenveel plezier over bier en rock 'n' roll te praten als over politiek. De fractieleider dreef vrolijk de spot met de DSK-affaire en zijn eigen campagnetenue - windjack met een tomaat erop - en onderstreepte al doende wat het verschil is tussen een uurtje mal doen en acteren. Laten we hopen dat 'Comedy Live' een lang leven beschoren is. Het programma heeft flauwe momenten, maar evenveel gouden grepen die aantonen dat je grappig zijn soms gewoon aan de professionals moet overlaten.

Willem Pekelder is met vakantie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden