Grapperhaus wil een stokje steken voor de aangekondigde cao-acties van de politie

Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid (CDA).Beeld ANP

Minister Ferd Grapperhaus van justitie en veiligheid wil een stokje steken voor de aangekondigde cao-acties van de politie en stapt naar de rechter. De acties leveren volgens hem onacceptabele risico’s op voor de veiligheid en openbare orde.

“Het recht van politieambtenaren op het voeren van collectieve acties staat op zichzelf niet ter discussie”, schrijft Grapperhaus in een sommatie aan de bonden. Door de lange duur (54 uur) vreest hij echter dat ‘processen verstopt raken’ en noemt hij de actie ‘onverantwoord en onbeheersbaar’.

De politiebonden en de minister voeren al langere tijd moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao. De bonden hebben aangekondigd dat ze komend weekend met ‘de heftigste acties ooit’ zullen komen om hun eisen kracht bij te zetten.

Ze roepen agenten op om van vrijdag- tot en met zondagavond uitsluitend werk met spoed (zoals levensbedreigende situaties en geweldsdelicten) op te pakken en al het andere werk te laten liggen.

Dat betekent onder meer gesloten politiebureaus en geen politieondersteuning bij evenementen, sportwedstrijden en in de horeca. Dat kan grote gevolgen hebben voor onder meer festivals en voetbalwedstrijden. In de eredivisie staan onder meer zaterdagavond ADO Den Haag tegen PSV en zondagmiddag AZ- Feyenoord op het programma.

Onhoudbaar

“We moeten deze stap nemen”, zei een woordvoerder over het plan. “De situatie is onhoudbaar geworden. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft.”

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp laat weten dat de acties doorgaan ondanks de stappen van de minister, tenzij er voor het weekend een cao-akkoord komt of de rechter er een stokje voor steekt. De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie niet in gevaar komen. Alarmnummer 112 blijft bereikbaar voor spoed.

Volgens de vakbonden is de actie zorgvuldig voorbereid en is rekening gehouden met handhaving van de openbare orde en veiligheid, aangezien zaken als terrorismebeveiliging en andere ‘spoedjes’ gewoon doorgaan. In een reactie wijzen ze erop dat eerdere acties steeds ‘ordentelijk zijn verlopen’ en geen onacceptabele gevaren hebben opgeleverd.

Eerder voerde de politie onder meer actie door tijdelijk geen geldboetes meer te innen, geen flitspalen meer te inspecteren, te stoppen met de inzet bij bepaalde festivals en de assistentie van deurwaarders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden